Global Hawk: Σύμβαση των ΗΠΑ αξίας 387 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των προηγμένων UAV συμμαχικών κρατών

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση αξίας 387 εκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman για την υποστήριξη και την συντήρηση του στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου RQ-4 Global Hawk της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας μέχρι τον Απρίλιο του 2025.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος των Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) προς τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και προς χωρών – μελών του NATO για τα κορυφαία UAV.

Υπενθυμίζεται πως τα RQ-4 Global Hawk της Northrop Grumman είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου μεγάλου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής, που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Έχει την ικανότητα να μεταδίδει παρέχει συνεχόμενα εικόνες υψηλής ανάλυσης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αξιοποιώντας με μια σειρά από ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερες.

Εκτός από τις ικανότητες λήψης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), το Global Hawk μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών. Διαθέτει επίσης μέγιστη ταχύτητα 574 χιλιόμετρα ανά ώρα, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 12.300 ναυτικών μιλίων και αντοχή πτήσης άνω των 30 ωρών.

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποφάσισαν να μειώσουν δραστικά την επιχειρησιακή ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου RQ-4 Global Hawk, μετά την αναχαίτιση και κατάρριψη ενός UAV τύπου MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από ένα ρωσικό μαχητικό ς τύπου Su-27, το πλήρωμα του οποίου παρασημοφορήθηκε από τον Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου