Glide Phase Interceptor (GPI): ΗΠΑ και Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη πυραύλου που θα αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα συμβόλαιο που προβλέπει την ανάπτυξη από τις δύο χώρες μέχρι τη δεκαετία του 2030 ενός νέου τύπου πυραύλου ικανού να αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Glide Phase Interceptor (GPI).

Το πρόγραμμα αυτό, το κόστος του οποίου υπερβαίνει τα 3 δισεκ. δολάρια, είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν συναντηθεί σε σύνοδο κορυφής με τη Νότια Κορέα στο Καμπ Ντέιβιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.

«Αυτά τα τελευταία χρόνια, γύρω από την Ιαπωνία, οι τεχνολογίες που συνδέονται με τους πυραύλους, όπως τα υπερηχητικά όπλα, βελτιώθηκαν σημαντικά», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του σχετικά με αυτή τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Glide Phase Interceptor (GPI).

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν πέντε φορές ταχύτερα από τον ήχο και έχουν άτακτη πορεία, κάτι που δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους. «Επείγει να ενισχύσουμε τις ικανότητες αναχαίτισης αυτών των όπλων», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της ασιατικής χώρας.

Το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα εκτοξεύει τροποποιημένους πυραύλους από πολεμικά πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, από το σύστημα μάχης Aegis, με στόχο την αναχαίτιση υπερηχητικών όπλων κατά την «πιο ευάλωτη» φάση ολίσθησής τους, δηλαδή στην φάση μετά την εκτόξευση και πριν από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα GPI αντιπροσωπεύει τη δεύτερη κοινή ανάπτυξη ενός πυραύλου αναχαίτισης από την Ουάσιγκτον και το Τόκιο, μετά την επιτυχημένη συνεργασία των δύο συμμάχων στο έργο προηγμένων πυραύλων αναχαίτισης, Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη αφιερώσει στην ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης 75 δισεκατομμύρια γεν (445 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό της για το 2024.

Αυτά τα 75 δισεκατομμύρια γεν αποτελούν τμήμα ενός αμυντικού προϋπολογισμού ρεκόρ 7,95 τρισεκατομμυρίων γεν που εγκρίθηκε πέρυσι από το Τόκιο, σε μια περίοδο που οι εντάσεις με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα αυξάνονται.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες ώστε να φθάσουν μέχρι το 2027 το όριο του 2% του ΑΕΠ που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters