Για αυτό η Κίνα αγοράζει όλο και περισσότερους εξοπλισμούς από τη Ρωσία

Είναι σίγουρα αξιοπερίεργο για μια χώρα, όπως η Κίνα, που υπερηφανεύεται ότι έχει στα σκαριά ένα προηγμένο μαχητικό stealth να παραγγέλνει σωρηδόν πολεμικά αεροσκάφη από μια ανταγωνίστρια χώρα, όπως η Ρωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα είναι έτοιμη να πουλήσει περισσότερα μαχητικά Su-35 στην Κίνα – με το καθεστώς του Πεκίνου να εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικό στη συγκεκριμένη προοπτική.

Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει 24 Su-35 – μια αναβαθμισμένη έκδοση του ψυχροπολεμικού Su-27 Flanker  το 2015 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Αναμένουμε μια απάντηση από την Κίνα για την προσφορά μας αναφορικά με την αγορά σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που κατασκευάζονται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων παρτίδων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35», ανέφεραν οι ρωσικές αρχές.

Η Κίνα, όπως αναφέρεται από το Πεκίνο θέλει να εντάξει περισσότερα Su-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα δικά της παλαιότερα μαχητικά. Όμως η αγορά τους είναι πολύ ακριβή και τα παλαιότερα μαχητικά πάρα πολλά, επομένως η συγκεκριμένη πρακτική είναι ασύμφορη.

Επιπλέον έχοντας ήδη αρκετά Su-35, οι Κινέζοι δε θα εμπλουτίσουν περισσότερο τις γνώσεις τους σχετικά με το τεχνικό κομμάτι.

Η επικρατέστερη επιλογή για αυτήν την επιλογή είναι ότι η Κίνα θέλει να έχει αρκετά αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την υπεροπλία της καθώς και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό.

Πολύ σημαντικές έιναι επίσης και σχέσεις Κίνας Ρωσίας καθώς αν και τα βασικά ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν άλυτα, εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας σινορωσικός άξονας κατά των ΗΠΑ.

Με την αγορά εξοπλισμών από τη Ρωσία, η Κίνα ενισχύει την αμυντική βιομηχανία της Ρωσία και εμπλουτίζει τη διαφοροποίηση στην παγκόσμια αμυντική αγορά. Η Ρωσία άλλωστε στηρίζεται σε δύο βασικούς τομείς, την ενέργεια, όπου ήδη Κίνα και Ρωσία έχουν αγαστή συνεργασία, και την αμυντική βιομηχανία.

Το Πεκίνο έχει επομένως συμφέρον, τουλάχιστον προς το παρόν, να παραμείνει η Ρωσία ένας υπολογίσιμος ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Στο μέλλον άλλωστε ο οικονομικός ανταγωνισμός Κίνας και ΗΠΑ δύσκολα θα αφήσει χώρο στη «ρώσικη αρκούδα»

Με πληροφορίες από NationalInterest