Gerald Ford: Έτοιμο σε λίγους μήνες το νέο πυρηνικό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Το νέο πυρηνικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο είναι το πρώτο πλοίο της κατηγορίας του, θα είναι έτοιμο να μπει στην υπηρεσία του ναυτικού μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πλοίου, το ναυτικό πήρε τα απαραίτητα εξαρτήματα από το «αδελφό»-πλοίο John F. Kennedy. Το Gerald Ford ξεκίνησε μια περίοδο συντήρησης τον Αύγουστο του 2021, μετά από δοκιμές που στόχευε στην αντοχή του πολεμικού πλοίου σε εκρήξεις, προκειμένου να δουν οι αρμόδιοι κατά πόσο μπορεί να υποστεί ζημιές και επιθέσεις.

Η περίοδος συντήρησης θα επιδιορθώσει τη μικρή ζημιά που προκλήθηκε στο πλοίο κατά τη διάρκεια των δοκιμών με εκρήξεις, καθώς και θα επιτρέψει οποιαδήποτε εναπομένουσα εγκατάσταση ή αναβάθμιση του συστήματος πριν από την προγραμματισμένη ανάπτυξη το φθινόπωρο.

Τα εξαρτήματα που πήρε το Πολεμικό Ναυτικό από το αεροπλανοφόρο John F. Kennedy, περιελάμβαναν «οθόνες HMI, ελεγκτές κινητήρα, τροφοδοτικά, μικρές αντλίες, διακόπτες και ενεργοποιητές βαλβίδων για διάφορα συστήματα σε όλο το πλοίο», είπε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού, πλοίαρχος Κλέι Ντος, στους Navy Times τον περασμένο Νοέμβριο.

Μόλις το πλοίο ολοκληρώσει τη συντήρηση και πραγματοποιήσει τις επόμενες θαλάσσιες δοκιμές του, η ηγεσία της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων και η αεροπορική πτέρυγα της θα πλεύσουν για εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού αυτού του έτους.

Το δεύτερο πλοίο της κατηγορίας, το John F. Kennedy, έχει ολοκληρωθεί κατά 85% και έχει ημερομηνία παράδοσης το 2024. Ήδη 1.300 ναύτες βρίσκονται στο πλοίο, ενώ έχει προγραμματιστεί να έχει ολοκληρωμένο πλήρωμα μλεχρι το 2023.

Με πληροφορίες από: Defense News