Gepard και IRIS-T SLM στέλνουν οι Γερμανοί στην Ουκρανία – Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Η Γερμανία θα παραδώσει επιπλέον 45 αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Gepard στην Ουκρανία εντός του 2023, σύμφωνα με όσα δήλωσε Ανώτατος Αξιωματικός του γερμανικού Στρατού Ξηράς στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί είναι κρίσιμοι για την προστασία από εχθρικές εναέριες απειλές.

Ειδικότερα, ο Ταξίαρχος Christian Freuding είπε ότι η Γερμανία έχει στείλει 35 Gepard στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ωστόσο οι παραδόσεις θα συνεχιστούν. Τις επόμενες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραλάβουν ακόμα 15 Gepard, ενώ επιπλέον 30 παρόμοια συστήματα αεροπορικής άμυνας θα παραδοθούν από τους Γερμανούς με την συνεργασία των ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση ανέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall για την προμήθεια 300.000 βλημάτων για τα Gepard που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με την πρώτη παρτίδα πυρομαχικών να παραδίδεται εντός του καλοκαιριού.

Βολές από τα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων

Επιπρόσθετα έγινε γνωστό στις αρχές του Ιουνίου ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία Global Military Products σύμβαση για περισσότερα από 118 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά και προμήθεια αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard για την Ουκρανία. Το έργο θα εκτελεστεί στο Αμμάν της Ιορδανίας, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Gepard είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία ουκρανικών στρατηγικών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς μπορούν να εξουδετερώσουν απειλές όπως τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed-136, χάρη στα διπλά πυροβόλα τύπου Oerlikon KDA των 35 χιλιοστών και με το ραντάρ σάρωσης 360 μοιρών, που έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης πολλαπλών στόχων,

Τέλος, ο Γερμανός Ταξίαρχος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα παραδώσει φέτος δύο ακόμα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου IRIS-T SLM στην Ουκρανία και άλλα τέσσερα τέτοια συστήματα το 2024.

Με πληροφορίες από: Welt / Defense Post