Gepard: Η Γερμανία θα κατασκευάσει πυρομαχικά για να εφοδιάζει απρόσκοπτα τα αντιαεροπορικά πυροβόλα της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα αρχίσει να κατασκευάζει πυρομαχικά για τα γερμανικά αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, ώστε να τα στέλνει απευθείας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχεις στείλει Gepard στην Ουκρανία, τα οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ειδικά στην αντιμετώπιση των ιρανικών drones καμικάζι που εξαπολύει η Ρωσία, όπως τα Shahed-136.

Ο Πιστόριους γνωστοποίησε πως ήδη έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για την κατασκευή της μονάδας και τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.

Γνωστοποίησε ακόμη πως η μονάδα για την παραγωγή των πυρομαχικών για τα Gepard θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Rheinmetall.

Σημειώνεται πως ο ανεφοδιασμός των αντιαεροπορικών πυροβόλων έχει συναντήσει πολλά εμπόδια στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν λίγες ημέρες – την 31η Ιανουαρίου 2023 – ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, αρνήθηκε την προμήθεια πυρομαχικών για τα Gepard και τα άρματα μάχης Leopard 2, τηρώντας στάση «ουδετερότητας» απέναντι στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Δύο μήνες νωρίτερα και η Ελβετία επέμενε στην άρνησή της να ανάβει «πράσινο φως» στη Γερμανία για την αποστολή στην Ουκρανία ελβετικής κατασευής πυρομαχικών.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της Γερμανίας να στείλει ελβετικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία» με βάση τον νόμο περί ουδετερότητας και την ελβετική νομοθεσία για το πολεμικό υλικό, ανέφερε στις 3 Νοεμβρίου 2022 ο Γκι Παρμελέν, υπουργός Οικονομίας της χώρας.