Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
<<Ανταγωνιστικότερη αμυντική Βιομηχανία δεν σημαίνει απαραίτητα μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, που θα δραστηριοποιείται κυρίως στο Βορρά >>: Με αυτό το – έμμεσο – πλην σαφές μήνυμα η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε και εντός ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στις αξιώσεις της τρόικα να μπει λουκέτο στην ελληνική Αμυντκή βιομηχανία. <<Χρειαζόμαστε συνέργεια και αποκέντρωση ούτως ώστε τα κράτη μέλη να μη έχουν αντικρουόμενες, αλλά συγκλίνουσες ανάγκες και να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Άμυνας>>τόνισε μιλώντας τόσο στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) όσο και στη συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε.»Οι βιομηχανίες της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αντίπαλοι. Συνεργάζονται και συνυπηρετούν κοινές πολιτικές», υπογράμμισε.
Το μήνυμα αυτό έχει την αξία του όταν ακούγεται από αρμόδια κυβερνητικά χείλη μέσα στην ΕΕ την ώρα που ασκούνται πιέσεις για τα ΕΑΣ από την τρόικα. Να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό η κ Γεννηματά είναι σε πλήρη συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου για να αποτραπεί το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών.
Συνεργασία για κοινό UAV
Η κ. Γεννηματά υπέγραψε έγγραφο πρόθεσης συμμετοχής της χώρας μας σε πρόγραμμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, σχετικά με την διεύρυνση στρατιωτικής συνεργασίας κρατών-μελών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πολωνία, που ήδη χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν τέτοια συστήματα.
Στην παρέμβαση της η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Γεννηματά ανέφερε για την Αμυντική Βιομηχανία:
<<Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου θα ακολουθήσει μετά από ένα σημαντικότατο Συμβούλιο που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο, όπου και θα υιοθετηθούν συμπεράσματα σε θέματα που θα επηρεάσουν πολύ την ΚΠΑΑ και τις μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ.
Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Όπως ίσως θα γνωρίζετε στην Ελλάδα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να εξυγιανθεί η αμυντική μας βιομηχανία, να σταματήσει να παράγει ελλείμματα, όμως την ίδια στιγμή να εκμεταλλευτεί τη σημαντική τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει.
Πιστεύουμε ότι ανταγωνιστικότερη αμυντική Βιομηχανία δεν σημαίνει απαραίτητα μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, που θα δραστηριοποιείται κυρίως στο Βορρά. Χρειαζόμαστε συνέργεια και αποκέντρωση ούτως ώστε τα κράτη μέλη να μη έχουν αντικρουόμενες, αλλά συγκλίνουσες ανάγκες και να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Άμυνας.
<<Να μοιραζόμαστε εμπειρία και τεχνογνωσία>>
.Οφείλω να επισημάνω ότι η συνεργασία στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, πρέπει να είναι αποδοτικότερη τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και περιφερειακά, όπως για παράδειγμα με συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την ομπρέλα της SEDM, όπως διαπιστώσαμε και στην πρόσφατη συνάντηση της Σλοβενίας.
Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν τομείς που κάθε κράτος μέλος έχει εμπειρία και τεχνογνωσία και πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ώστε να τη μοιραζόμαστε.
Οι βιομηχανίες της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αντίπαλοι. Συνεργάζονται και συνυπηρετούν κοινές πολιτικές.
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα μας.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι είναι ουσιώδες να εξασφαλίσουμε την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη είσοδό τους στην αμυντική αγορά, και την απόδοση ενός δίκαιου μεριδίου σε αυτές.
Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη αληθινά ανταγωνιστικής και ισχυρής αγοράς αμυντικού υλικού στην Ε.Ε. Συνεισφέρουμε ενεργά σε αυτή την διαδικασία για να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή τους κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μόνο την αρχή. Μια συνεχής διαδικασία θα πρέπει να εισαχθεί και ακολουθηθεί ώστε να ελέγχεται και η σχετική πρόοδος στον τομέα αυτό>>.
<<Τα ελληνικά είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης>>
.Ακόμη σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είπε:
<<Πριν και πάνω από όλα θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μου, δεν έχει επηρεάσει το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρά το γεγονός ότι οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού, έχουν υποστεί σημαντικότατες μειώσεις στους μισθούς τους, εκτελούν- άρτια εκπαιδευμένοι- στο ακέραιο το χρέος τους, φυλάσσοντας τα σύνορα της πατρίδας μας, που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης>>.
Τέλος για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ , είπε μεταξύ άλλων:
<<Για μας η Ελληνική Προεδρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Είμαστε πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Δεν έφτασε απλώς και πάλι η σειρά μας, προκειμένου να πάρουμε τη σκυτάλη στην προεδρία.
Θέλουμε, μπορούμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου η Ελληνική Προεδρία να αποτελέσει το σημείο όπου:
Πρώτον, θα πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ευρωπαίους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και αποδέχτηκαν να δοθεί αυτή η τόσο σημαντική βοήθεια.
Δεύτερον, θα δώσουμε έμφαση στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Το χρειάζεται ο ελληνικός λαός, το χρειάζονται όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.
Τρίτον, θα αποδείξουμε σε όλο τον πλανήτη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή Ευρώπη δεν νοείται χωρίς τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι σημαντικότερες αξίες, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Η χώρα από την οποία η ίδια η Ευρώπη πήρε το όνομα της.
Η Προεδρία αποτελεί λοιπόν για μας το σημείο, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός, θα κάνουν την μεγάλη αντεπίθεση, πάντα με την βοήθεια των εταίρων μας, για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη και τις αγορές.
Μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς>>.
Διαβάστε ακόμη:
«Ευθανασία» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία να «απογειώνεται»
Γιατί οι Ευρωπαίοι θελουν να κλείσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία