General Atomics: «Φήμες» για απόρρητο drone «φορτωμένο» με 16 πυραύλους Hellfire

Μια αποκαλυπτική είδηση μετέδωσε το διεθνές και έγκριτο αμυντικό μέσο ενημέρωσης Breaking Defense, αναφορικά με την αμερικανική εταιρεία General Atomics, η οποία φαίνεται πως έχει κατασκευάσει ένα απόρρητο και προηγμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο θα διαθέτει τρομακτική δύναμη πυρός και δεν θα συγκρίνεται με τα drones που διαθέτει ήδη ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ στο «οπλοστάσιό» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων, που έχουν γνώση του αναπτυξιακού προγράμματος, το νέο αυτό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το περασμένο καλοκαίρι, στο πεδίο δοκιμών Desert Horizon της εταιρείας στην έρημο Μοχάβι, στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια.

Η ανάπτυξη του drone πραγματοποιείται από εσωτερική χρηματοδότηση και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και ικανότητες, καθώς μπορεί να αναπτύσσεται κοντά στο πεδίο επιχειρήσεων και χρειάζεται λιγότερο από 244 μέτρα για να απογειωθεί ή για να προσγειωθεί, γεγονός που το καθιστά ικανό να επιχειρεί από πλοία, ανώμαλες και σχετικά δύσβατες περιοχές.

«Φορτωμένο σαν αστακός»

Αυτό όμως που το «ξεχωρίζει» από άλλα drones, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο εξοπλισμός του και πιο συγκεκριμένα το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να είναι έως και 16 πύραυλοι αέρος – εδάφος τύπου AGM-114 «Hellfire». Ουσιαστικά φέρει διπλάσια δύναμη πυρός από το MQ-1C Grey Eagle και τετραπλάσια δύναμη πυρός από ένα MQ-9 Reaper.

Ο σχεδιασμός του νέου μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση του drone εκτεταμένης εμβέλειας MQ-1C Grey Eagle, όμως διαθέτει μεγαλύτερα πτερύγια καθώς επίσης αεροηλεκτρονικά και άλλες δυνατότητες, όπως αυτόματη απογείωση και προσγείωση. Μια πηγή πληροφοριών διευκρίνισε ότι ο εξοπλισμός του drone με πλήρες φορτίο συνολικά 16 πυραύλων αέρος – εδάφους τύπου Hellfire θα επηρεάσει την αντοχή του αεροσκάφους, επηρεάζοντας παράλληλα άλλα λειτουργικά συστήματα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μεγάλο μειονέκτημα, επειδή, όπως προαναφέρθηκε, το drone θα αναπτύσσεται σε κοντινή απόσταση από το πεδίο επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια. Με απλά λόγια, θα απογειώνεται πιο κοντά στο πεδίο μάχης, θα εκτοξεύει γρήγορα μερικούς από τους πυραύλους του, μειώνοντας έτσι το βάρος από το αεροσκάφος και επιμηκύνοντας το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στον αέρα.

Πηγή: Breaking Defense