GCAP: Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία αποκάλυψαν το νέο πρωτότυπο του μελλοντικού μαχητικού νέας γενιάς [pics]

Οι τρεις χώρες του προγράμματος GCAP (Global Combat Air Programme) – Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία – παρουσίασαν για πρώτη φορά ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς στη διεθνή αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο 2024.

Εκθέτοντας μαζί για πρώτη φορά, οι εταιρείας που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του GCAP, η BAE Systems (Βρετανία), η Leonardo (Ιταλία) και η Mitsubishi Heavy Industries (Ιαπωνία), παρουσίασαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην ανάπτυξη του μαχητικού νέας γενιάς.

Η βρετανική BAE Systems είπε ότι το νέο concept «διαθέτει μια πολύ πιο εξελιγμένη σχεδίαση», που διακρίνεται από την αλλαγή του ανοίγματος των φτερών, για να προσφέρει βελτιωμένη αεροδυναμική».

Η φαινομενική βιομηχανική πρόοδος για την προώθηση του σχεδιασμού του αεροσκάφους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Όπως είχε γράψει και το OnAlert.gr, ένας Βρετανός βουλευτής από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει υπό τη νέα «Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση (SDR)» που ξεκίνησε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για να επαναξιολογήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, την κατάσταση και τα προγράμματά τους.

Ο Herman Claesen, Διευθύνων Σύμβουλος της Future Combat Air Systems (FCAS) στην BAE Systems είπε ότι καθώς πλησιάζει η «επόμενη φάση» του προγράμματος, οι εταιρείες «θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν και να εξελίσσουν τον σχεδιασμό του μαχητικού».

«Το GCAP είναι ένα απίστευτα σημαντικό πρόγραμμα για την Βρετανία, όσον αφορά τις αεροπορικές δυνατότητες. Το GCAP είναι το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, θέλοντας να «καθησυχάσει» τόνισε τη σημασία που έχουν οι αεροπορικές δυνατότητες για την Βρετανίας και εγγυήθηκε ότι το πρόγραμμα GCAP δεν θα επηρεαστεί από την αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής.

Το μαχητικό αεροσκάφος GCAP σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τα βρετανικά και ιταλικά Eurofighter Typhoons καθώς και τα ιαπωνικά F-2, με ημερομηνία έναρξης υπηρεσίας το 2035.

Η φάση ανάπτυξης του μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες των τριών χωρών.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense, Sky News, Reuters, BAE Systems / Φωτογραφίες Reuters