Η «μάχη» των προγραμμάτων ανάπτυξης αεροσκαφών και εναερίων συστημάτων πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς έχει ξεκινήσει πλέον για τα καλά, καθώς μετά το «Next Generation Air Dominance» των ΗΠΑ, η Ιταλία, μαζί με την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βάλει τα θεμέλια για την έναρξη του δικού τους αεροσκάφους επόμενης γενιάς υπό την αιγίδα του προγράμματος Global Combat Air Program (GCAP).
Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία αποφάσισε να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της και έτσι το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνίες με τις εξής εταιρείες: Leonardo, Elettronica, Avio Aero και MBDA Italia, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες με στόχο την παραγωγή ενός νέου μαχητικού έκτης γενιάς έως το 2035.
Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας και των τεσσάρων κορυφαίων ιταλικών αμυντικών εταιρειών αφορούν στην συμμετοχή τους στην φάση προκαταρκτικών σχεδίων και την μετέπειτα αξιολόγηση και παρουσίασης τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσαν αφού «έπεσαν οι υπογραφές». Μάλιστα, οι εταιρείες αυτές δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μικρές επιχειρήσεις και start-ups υπό την καθοδήγηση του υπουργείου για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Το αεροσκάφος έκτης γενιάς
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης «Global Combat Air Program – GCAP» είναι μια εξέλιξη του προγράμματος «Tempest», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και στο οποίο η Ιαπωνία υπέγραψε ως στρατηγικός εταίρος τον Δεκέμβριο, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι και η Σουηδία υπέγραψε συμφωνία που της επιτρέπει την συμμετοχή στο πρόγραμμα «GCAP».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας το 2022 προέβλεπε 220 εκατομμύρια ευρώ (239 για το πρόγραμμα «Tempest» και ο τωρινός σχεδιασμός προβλέπει ότι η Ιταλία θα ξοδέψει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2023 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο πλευρές στην ανακοίνωση Τύπου: «Για την υποστήριξη του προγράμματος GCAP, η Ιταλία έχει ήδη διαθέσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη».