GCAP: «Έκλεισε το deal» Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας για την ανάπτυξη κοινού μαχητικού νέας γενιάς

Η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία συγχωνεύουν τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη τους, το βρετανικό Future Combat Air System, γνωστό ως Tempest, με το ιαπωνικό F-X, σε ένα ένα νέο εγχείρημα που ονομάζεται Global Combat Air Program (GCAP).

Η συμφωνία ανάμεσα στα τρία κράτη στοχεύει να θέσει σε λειτουργία ένα προηγμένο μαχητικό πρώτης γραμμής και ένα πακέτο drones και αισθητήρων μέχρι το 2035.

«Είμαστε δεσμευμένοι να τηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες, ελεύθερη και ανοιχτή διεθνή τάξη, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ σε μια εποχή που αυτές οι αρχές αμφισβητούνται και οι απειλές και η επιθετικότητα αυξάνονται», ανέφεραν τα τρία έθνη σε κοινή δήλωσή τους σήμερα Παρασκευή.

Η βρετανική BAE Systems, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo θα ηγηθούν του σχεδιασμού του προγράμματος GCAP, το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και θα προσαρμοστεί στον κυβερνοπόλεμο.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA θα συμμετάσχει στο έργο, μαζί με τον κατασκευαστή αεροηλεκτρονικών ειδών Mitsubishi Electric Corp. Η Rolls-Royce PLC, η IHI Corp και η Avio Aero θα εργαστούν στον κινητήρα, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Οι τρεις χώρες δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί κάποιες λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει το έργο GCAP, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων εργασίας και του τόπου που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο έργο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Eurofighter Typhoon και θα συμπληρώσει το F-35 της Lockheed Martin που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους. Το GCAP θα είναι συμβατό με μαχητικά που πετούν από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ιαπωνία είχε αρχικά σκεφτεί να κατασκευάσει το επόμενο μαχητικό της με τη βοήθεια της αμερικανικής Lockheed Martin, η οποία είχε προτείνει ένα αεροσκάφος που θα συνδύαζε τις ικανότητες του F-22 με τα συστήματα πτήσης από το μαχητικό F-35.

Πηγή: Reuters