Ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς GCAP.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν τον Δεκέμβριο μια διεθνή συνθήκη για τη δημιουργία του Global Combat Air Programme (GCAP) – της πρώτης μεγάλης αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας που συγχωνεύει τις ξεχωριστές προσπάθειες των χωρών για μαχητικά επόμενης γενιάς.
Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας, Γκίντο Κροσέτο, σε μεταγενέστερο στάδιο το πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίξει για να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της.
Ωστόσο, υπήρξαν εικασίες ότι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, ενδέχεται να μην θέλει να προχωρήσει το πρόγραμμα, καθώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε μια στρατηγική αναθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας («Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση»).
«Το GCAP είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και η θετική πρόοδος συνεχίζεται με τους εταίρους μας, την Ιαπωνία και την Ιταλία. Ο υπουργός Άμυνας πρόκειται να πραγματοποιήσει υπουργική συνάντηση με ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή.
«Εκτός από την στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση θα είναι ευρείας κλίμακας, εξετάζοντας τις απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία και τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο, άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του βρετανικού ΥΠΑΜ υποστηρίζουν ότι η απόφαση για το μέλλον του προγράματος GCAP βασίζεται στον επικεφαλής της Αναθεώρησης, Τζον Ρόμπερτσον.
Yπάρχουν ακόμη σοβαρές αμφιβολίες για τη συνέχιση του προγράμματος από την μεριά της Βρετανίας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δαπανηρό πρόγραμμα, το οποίο θα καθυστερήσει να δείξει τα πρώτα του αποτελέσματα.
Βρετανοί αναλυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανότητα ευρείας σύγκρουσης στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, θεωρούν ότι η επένδυση στο GCAP θα «αδειάσει» τα ταμεία και θα στερήσει την χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα που είναι περισσότερο αναγκαία.
Πηγή: Reuters, Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου