Το υψηλό οικονομικό κόστος για την απόκτηση δυο γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό καθιστά αβέβαιη τη συμφωνία, αναφέρει γαλλικό δημοσίευμα.
Άρθρο του Γάλλου αναλυτή Michel Cabirol στην La Tribune φέρει τον τίτλο: «Φρεγάτες FDI: Μήπως η Γαλλία έχασε τη μάχη στην Ελλάδα;». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η Ελλάδα δεν επιθυμεί πλέον την αγορά δύο φρεγατών τύπου Belh@rra και αυτό είναι ένα τεράστιο χαστούκι για τη γαλλική κυβέρνηση».
Η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FDI/Belh@rra, εξοπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) για 2,5 δισ. € (το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 δισ.€ λόγω πρόσθετων εξαρτημάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα τους) με το ποσό να συμπεριλαμβάνει κόστος ανάπτυξης για την φρεγάτα, τον πύραυλο MdCN και το κόστος ενσωμάτωσης συγκεκριμένων μη γαλλικών συστημάτων.
Το δόγμα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία είναι ιερό, ιδιαίτερα λόγω της τωρινής κατάστασης στη Μεσόγειο, αλλά το κόστος των Belh@rra είναι απαγορευτικό. Τρία δισ., δηλαδή ποσό υπερπολλαπλάσιο του ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Αγκάθι» αποτελεί και ο χρόνος ένταξης των συγκεκριμένων φρεγατών καθώς σε περίπτωση συμφωνίας το Πολεμικό Ναυτικό θα τις είχε στο δυναμικό του έπειτα από δύο χρόνια. Κατάσταση απαγορευτική δεδομένης της επένδυσης αλλά και της έντασης που υπάρχει στη θαλάσσια «γειτονιά» μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διαπραγμάτευση έχει φύγει από το επίπεδο της στρατιωτικής ηγεσίας και έχει περάσει στα χέρια του πρωθυπουργού.
Ένα ακριβό πολυεργαλείο
Η φρεγάτα Belh@rra θα προσέφερε κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.
Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια Χαρακτηριστικά:
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV