Γαλλία: Συζήτηση για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε γαλλικά μαχητικά – Δίνει 12 ακόμη Caesar στο Κίεβο

Η Γαλλία και η Ουκρανία συζήτησαν σήμερα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ώστε να πετούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Η Γαλλία θα προμηθεύσει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar, δήλωσε ο Λεκορνύ. Θα στείλει επίσης 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα, πρόσθεσε.

Η Γαλλία υποσχέθηκε επίσης σήμερα να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που παρήγαγε η γαλλική Thales. Το ραντάρ αυτό μεσαίου βεληνεκούς επιτρέπει τον εντοπισμό εχθρικού αεροσκάφους από απόσταση 250 χλμ. και τη δέσμευσή του στα 100 χιλιόμετρα, είτε αυτό πετάει με χαμηλή ταχύτητα και σε χαμηλό υψόμετρο όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε σε μεγάλο υψόμετρο όπως τα μαχητικά αεροσκάφη.

Εξασφαλίζει επίσης προστασία από τους πυραύλους και τα πυρά πυροβολικού ειδοποιώντας τις δυνάμεις στο έδαφος για εχθρικά πυρά, διαβεβαιώνει ο κατασκευαστής του που έχει πουλήσει περισσότερα από 60 ραντάρ παγκοσμίως.

Το Παρίσι έχει επίσης ξεκινήσει συζητήσεις με συμμάχους για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πάντα επαρκές απόθεμα γαλλικών πυραύλων εδάφους-αέρος Crotale για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λεκορνύ.

Το Crotale έχει παραδοθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας, ότι θα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Γαλλίας να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ