G/ΑTOR: Στα χέρια των Marines το υπερσύγχρονο ραντάρ

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) ενέκρινε την μαζική παραγωγή του προηγμένου συστήματος ραντάρ AN / TPS-80 γνωστό και ως G/ΑTOR. Το συγκεκριμένο σύστημα συνδυάζει πέντε συστήματα ραντάρ σε μια ενιαία λύση (solution) με πολλαπλές επιχειρησιακές δυνατότητες, παρέχοντας στους μαρινεσ μια περιεκτική αντίληψη της κατάστασης για ό,τι συμβαίνει στον ουρανό.

Οι πεζοναύτες έχουν πάρει άλλη μια πολύ σημαντική απόφαση για το σώμα και συγκεκριμένα την πλήρη παραγωγή του συστήματος ραντάρ AN / TPS-80 Ground / Air Task-Oriented από τον Βοηθό Γραμματέα του Ναυτικού για Έρευνα, Ανάπτυξη και Απόκτηση (Assistant Secretary of the Navy for Research, Development and Acquisition) στις 23 Μαΐου 2019.

«Το G/ΑTOR είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει κυριαρχία στη μάχη για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο John Campoli, υπεύθυνος προγράμματος για τα ραντάρ. «Οι Μarines έχουν δείξει ενθουσιασμένοι με το προϊόν και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που θα τους παρέχουμε το συγκεκριμένο σύστημα».

Το G/ΑTOR παρέχει δεδομένα μέτρησης ραντάρ σε πραγματικό χρόνο στο Σύστημα Κοινής Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου, το Σύνθετο Δίκτυο Παρακολούθησης και το Σύστημα Δεδομένων Πυροβολικού Πεδίου. Όλα τα συστήματα G/ATOR μοιράζονται μια κοινή βασική γραμμή λογισμικού υλικού και λειτουργικού συστήματος για να ικανοποιήσουν τις εκστρατευτικές ανάγκες των στρατιωτών.

Είναι ιδανικό για μεγάλες μετακινήσεις, διαθέτει τρισδιάστατο σύστημα ραντάρ μικρού-μέσου βεληνεκούς πολλαπλών ρόλων και έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πυραύλων cruise, επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Το Σώμα ξεκίνησε την περάτωση του G/ATOR στους πεζοναύτες το περασμένο έτος, φτάνοντας στην αρχική επιχειρησιακή του ικανότητα για αποστολές εναέριας άμυνας και επιτήρησης το Φεβρουάριο του 2018. Tον Μάρτιο του 2019 επιτεύχθη και η αμυντική του λειτουργία.

Όπως έχει αναφερθεί, το G/ΑTOR αναπτύσσεται σε τρία μπλοκ που θα υποστηρίξουν την Task Force Marine Air-Ground σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του. Το μπλοκ 1, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, παρέχει δυνατότητες εναέριας άμυνας και επιτήρησης. Το μπλοκ 2 υποστηρίζει αποστολές MAGTF κατά των εχθρικών πυρών. και το μπλοκ 4 – που θα είναι έτοιμο στο μέλλον – θα παρέχει εκστρατευτικές δυνατότητες στο MAGTF. Με αυτήν την απόφαση παραγωγής πλήρους ρυθμού, το Σώμα των Πεζοναυτών θα προμηθευτεί με 30 επιπλέον μονάδες G/ΑTOR.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, η πολεμική βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ Northrop Grumman έχει ήδη αναθέσει σύμβαση για την προμήθεια 30 συστημάτων παραγωγής G/ΑTOR πλήρους παραγωγής.

Πηγή: Defence-Blog