Fujian: Το νέο και μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές

Το Fujian, το τρίτο και νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, φαίνεται πως ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές του, ένα σημαντικό ορόσημο για το Πεκίνο και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το Fujian θεωρείται το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ εκτός των ΗΠΑ, και είναι μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα αεροπλανοφόρα που έχει το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, το Liaoning και το Shandong.

Το νέο αεροπλανοφόρο άρχισε να κινείται και να βγαίνει από το ναυπηγείο του, σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με αναφορές και εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, το αεροπλανοφόρο ρυμουλκείται έξω από το ναυπηγείο για να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές του.

Το νέο αεροπλανοφόρο Fujian παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Ιούνιο του 2022 και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Κίνας.

Ζυγίζει περισσότερους από 80.000 τόνους και το πλοίο έχει την ικανότητα να μεταφέρει 60 έως 70 μαχητικά αεροσκάφη. Το Fujian διαθέτει επίσης ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα απογείωσης αεροσκαφών (EMALS) και είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία Advanced Arresting Gear (AAG). Πριν από αυτό, η τεχνολογία EMALS και AAG βρίσκονταν μόνο στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford των ΗΠΑ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.

Mε πληροφορίες από: Naval News / Φωτογραφία αρχείου