«Φθηνά και πολλά»: Η στρατηγική των ΗΠΑ για τα αντιπλοϊκά όπλα και την αντιμετώπιση της Κίνας

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν ένα οπλοστάσιο άφθονων και εύκολα κατασκευασμένων αντιπλοϊκών όπλων ως μέρος των προσπαθειών να αποτρέψουν την Κίνα και να προετοιμάσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ προς μια νέα φιλοσοφία – «προσιτή μάζα – πολλά και φθηνά όπλα», όπως είπε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής βιομηχανίας πυραύλων, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δοκιμές του όπλου QUICKSINK, μιας φθηνής βόμβας εξοπλισμένης με ένα κιτ καθοδήγησης GPS χαμηλού κόστους, το οποίο έχει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μαζικής παραγωγής. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτόξευσε έναν πύραυλο QUICKSINK από ένα βομβαρδιστικό B-2 κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής τον περασμένο μήνα στον Κόλπο του Μεξικού και βύθισε με επιτυχία το πλοίο – «στόχο».

Η Κίνα θα εξακολουθεί να έχει μεγάλο πλεονέκτημα λόγω του μεγάλου αριθμού αντιπλοϊκών πυραύλων που μπορεί να έχει στο έδαφός της, σύμφωνα με ειδικούς. Ωστόσο, η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής QUICKSINK θα μείωνε αυτό το χάσμα θέτοντας τα 370 περίπου πολεμικά πλοία της Κίνας σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής σύγκρουσης.

Το QUICKSINK, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κατασκευάζεται από την Boeing. Μπορεί να εξοπλισθεί με τα κιτ καθοδήγησης Joint-Direct Attack Munition – συστήματα που μπορούν να πέσουν από αμερικανικά ή συμμαχικά αεροσκάφη και να μετατρέψουν φτηνά τις βόμβες σε κατευθυνόμενα όπλα.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού στρατού θέλει χιλιάδες QUICKSINK, ενώ ήδη διαθέτει ένα μεγάλο – αλλά άγνωστο – αριθμό ήδη στο απόθεμά της.

Με αρκετά «προσιτά μαζικά» όπλα που στοχεύουν εναντίον τους, η άμυνα των κινεζικών πλοίων θα κατακλυζόταν.

Σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης στη θάλασσας, ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιούσε αρχικά αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (LRASM) ή πυραύλους SM-6 για να στοχεύσει ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο και τα ραντάρ του και στη συνέχεια θα βομβάρδιζε το σκάφος με όπλα χαμηλού κόστους, όπως το QUICKSINK.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν μια ποικιλία αντιπλοϊκών όπλων στην Ασία

Τον Απρίλιο, ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε για πρώτη φορά στην Ασία, και συγκεκριμένα στις Φιλιππίνες, τα νέα πυραυλικά συστήματα Typhon, τα οποία αναπτύχθηκαν με χαμηλό κόστος από υπάρχοντα εξαρτήματα και μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους SM-6 και Tomahawk εναντίον θαλάσσιων στόχων.

Αν και ο αμερικανικός στρατός δεν έχει γνωστοποιήσει πόσα από αυτά τα συστήματα θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περισσότεροι από 800 πύραυλοι SM-6 πρόκειται να αγοραστούν τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που περιγράφουν στρατιωτικές αγορές, τα οποία επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ήδη στο απόθεμα των ΗΠΑ υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Tomahawk και εκατοντάδες χιλιάδες JDAM.

Η τοποθέτηση αντιπλοϊκών όπλων σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, τοποθετεί τις αμερικανικές δυνάμεις πολύ κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία διεκδικεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η Κίνα, και περιθώριο γρήγορης αντίδρασης σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου