Φρεγάτες Belharra: Γαλλική «ρελάνς» με μεγιστοποίηση συμμετοχής ελληνικής βιομηχανίας

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι του προγράμματος για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς σήμερα η εταιρεία Naval Group πραγματοποίησε άλλη μία εκδήλωση για την παρουσίαση της γαλλικής πρότασης για τις Belharra.

Η παράταση που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία αξιολόγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έχει κινητοποιήσει εκ νέου τους «μνηστήρες» του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος που έχουν υλοποιήσει στην ιστορία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το πρωί στα γραφεία της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία του Global CEO Naval Group, κ. Pierre Eric Pommellet.

Ο επικεφαλής της Naval επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρίας για παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης φρεγάτας Belharra (FDI HN) στις αρχές του 2025, δεδομένου, όπως είπε,  ότι το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη για το Γαλλικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Pierre Eric Pommellet, παρουσίασε τη φρεγάτα FDI και τις εξαιρετικές δυνατότητες της. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «χάρις στους πυραύλους Aster 30 που διαθέτει στη βασική διαμόρφωση το πλοίο μας, η FDI HN είναι η μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο Πολεμικό Ναυτικό με δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας στόχων υψηλής αξίας  ή θαλάσσιων περιοχών, παράκτιων εγκαταστάσεων, πόλεων και Ελληνικών νησιών».

Ο Pierre Eric Pommellet υποστήριξε επίσης ότι με την πρότασή της η Naval μπορεί  να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων. «Έχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 εταιρείες, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με περισσότερες από 70, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΜΩΝ, STELMA, MILTECH, PRISMA, THALES Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη επόμενη φάση, απευθύνοντας τους αιτήσεις υποβολής πρότασης (RFP)», ανέφερε ο Global CEO της Naval Group.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει:

Με αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο σύγχρονων φρεγατών Belharra, εξοπλισμένων με το πιο προηγμένο ραντάρ Sea Fire και συστήματα βλημάτων που προσφέρονται από την Thales και την MBDA, λύση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης, η French Team θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του, με παράλληλη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επόμενες δεκαετίες.