*Του Κώστα Σαρικά
Η έγκριση ενεργοποίησης του προγράμματος που αφορά τη σχεδίαση, συμπαραγωγή και προμήθεια των φρεγατών Constellation από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποτελεί την τελευταία εξέλιξη, όπως αποκαλύπτει το Onalert.gr, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να καλύψει το χαμένο έδαφος και να θέσει τις βάσεις προκειμένου να κυριαρχήσει την ερχόμενη δεκαετία όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η θετική απόφαση του ΣΑΓΕ βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος δρομολογεί άμεσα τις επόμενες κινήσεις, με πρώτη την έγκριση του προγράμματος τις προσεχείς εβδομάδες και από το ΚΥΣΕΑ. Έτσι, η Ελλάδα με τον πλέον επίσημο τρόπο εισέρχεται στο πρόγραμμα και συντονίζει από κοινού με τους Αμερικανούς τα μελλοντικά της βήματα με στόχο την κατασκευή σε εγχώρια ναυπηγεία φρεγατών Constellation, σε διαμόρφωση όχι απαραίτητα ίδια με αυτή που προορίζεται για το US Navy.
Παρά την απόφαση των Αμερικανών για καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί απόλυτη αισιοδοξία ότι το project θα προχωρήσει, καθώς το US Navy δεν μπορεί να μείνει χωρίς φρεγάτες, έπειτα από την αποτυχία στο πρόγραμμα των LCS, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες των Αμερικανών.
Στα συμπεράσματα της επιθεώρησης που διέταξε ο υπουργός Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Carlos De Toro, αναφέρεται ότι η ναυπήγηση της φρεγάτας FFG-62, του πρώτου πλοίου της κλάσης Constellation, θα καθυστερήσει, με συνέπεια το πρώτο πλοίο να παραδοθεί το 2029 αντί του 2026. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν ανησυχεί την Αθήνα. Άλλωστε χρειάζεται χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σχεδίαση του πλοίου αλλά και να δώσει το περιθώριο ανάλογης προετοιμασίας στα ελληνικά ναυπηγεία. Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει ότι έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να στηριχτεί σε άλλα πλοία ή να προχωρήσει άλλα προγράμματα προκειμένου να διατηρήσει τον Στόλο επιχειρησιακά ισχυρό.
Οι δύο «πυλώνες» που στηρίζεται το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού
Άλλωστε όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόθεση και της πολιτικής ηγεσίας σε ανώτατο επίπεδο είναι το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος είναι o γαλλικός, με την υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των τριών φρεγατών Belharra, για τον οποίο όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια, καθώς το ενδεχόμενο απόκτησης και 4ης FDI συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες, Παράλλη, η Αθήνα μελετά και την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας με ναυπήγηση επιπλέον πλοίων στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για φρεγάτες Belharra είτε για ενεργοποίηση του προγράμματος των καινούργιων κορβετών Gowind, το οποίο ανά πάσα στιγμή αποτελεί εναλλακτικό σενάριο.
Ο δεύτερος θα είναι o αμερικανικός, με την είσοδο στο πρόγραμμα Constellation σε επόμενη φάση. Oι φρεγάτες Constellation σηματοδοτούν την επιστροφή του US Navy στο συγκεκριμένο τύπο πλοίων, καθώς έπειτα από την απόσυρση των Oliver Hazard Perry, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει φρεγάτες στο οπλοστάσιο του.
Η αδυναμία των LCS να ανταποκριθούν σε ανάλογες αποστολές, καθώς αποδεικνύονται «fail project» μετατρέπει πλέον το πρόγραμμα Constellation σε «must project», αν και οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να βιάζονται, καθώς στηρίζονται κυρίως στα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Οι φρεγάτες Constellation προορίζονται για αποστολές με χαμηλότερο κόστος, σε περιβάλλον με μικρότερες απειλές, περισσότερο ως Μονάδες συνοδείας και όχι ως πλοία με επιθετικό προσανατολισμό.
Η φρεγάτα Constellation/FFG-62 στηρίζεται στον σχεδιασμό της γαλλοιταλικής FREMM, ωστόσο το αμερικανικό πλοίο θα έχει διαφορετική διαμόρφωση με χρήση αμερικανικών όπλων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας, όπως ακριβώς επιθυμεί και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το πλοίο θα έχει μήκος 151 μέτρα και εκτόπισμα 7.400 τόνους με 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (ΜΚ 41 VLS θα είναι οι εκτοξευτές) με επιπλέον 16 αντιπλοικους πυραύλους NSM και RAM για της εγγύς προστασία. Επίσης, θα διαθέτει πολύ ισχυρό ραντάρ με αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα και sonar για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.