OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»: Το OnAlert.gr πάνω στο πλοίο – σύμβολο του Στόλου για την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» [vid, pics]

10/02/2025 - 05:06
φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» ήταν χωρίς αμφιβολία το πλοίο που «σφράγισε» με τον πλέον εμβληματικό τρόπο την κυριαρχία του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης το καλοκαίρι του 2020.

Κατέδειξε ότι η ναυτοσύνη των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος, αλλά και το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να «χτιστεί» ο Στόλος, προκειμένου να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εμβολισμός της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis», της ναυαρχίδας του στόλου των γειτόνων, ενός σαφώς πιο σύγχρονου πλοίου, «τσαλάκωσε» όχι μόνο την ΜEKO του τουρκικού ναυτικού αλλά και το φρόνημα του και αποτέλεσε το επιστέγασμα του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των πληρωμάτων του Στόλου.

https://www.onalert.gr/wp-content/uploads/2025/02/FREGATA-LIMNOS-6.mp4

Η πλώρη της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» είναι δεδομένο ότι για πολλά χρόνια θα αποτελεί «εφιάλτη» για το πλήρωμα και τον Κυβερνήτη της «Kemal Reis», αλλά κυρίως για το Ναυτικό Επιτελείο των γειτόνων που είχε την ευθύνη τον Αύγουστο του 2020.

Παρά το γεγονός ότι η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» μπήκε πλέον στο 43ο έτος υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ότι παραμένει ετοιμοπόλεμη στο πλαίσιο που της δίνουν τα οπλικά συστήματα και οι αισθητήρες που διαθέτει. Μπορεί να υπολείπεται σε σύγχρονη τεχνολογία, κυρίως όσον αφορά τις αντιαεροπορικές της δυνατότητες, όμως δεν παύει να αποτελεί μια βαριά οπλισμένη Μονάδα Επιφανείας με ένα πλήρωμα αποφασισμένο να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα, ειδικά στο «κλειστό» Αιγαίο όπου ο Στόλος έχει σαφές τακτικό πλεονέκτημα.

φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

Το OnAlert.gr είχε την ευκαιρία να βρεθεί για τρεις ημέρες πάνω στη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και να καταγράψει την εκπαίδευση του πληρώματος σε μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 1/25», στην οποία συμμετείχε μαζί με άλλες φρεγάτες, πυραυλακάτους, υποβρύχια και πλοία γενικής υποστήριξης του Αρχηγείου Στόλου.

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο είχε επιστρέψει πρόσφατα από τρίμηνη συμμετοχή στην επιχείρηση της Ευρωπαικής Ένωσης «IRINI» ανοιχτά της Λιβύης, μέσα σε λίγα 24ωρα έλυσε και πάλι κάβους.

φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία διατηρείται η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» είναι ότι το πλοίο κατά τη διάρκεια του 2025 βρισκόταν εν πλω και συμμετείχε σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αποστολές 225 ημέρες. Χρόνος πολύ μεγάλος ακόμα και για καινούργιες Μονάδες Επιφανείας, πόσο μάλλον για ένα πλοίο που έχει «γράψει» εκατοντάδες χιλιάδες μίλια στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

«Και θα συνεχίζει να αναλαμβάνει κάθε αποστολή μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα υπηρετεί στον Στόλο», όπως τονίζει το πλήρωμα του. Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» θα είναι πιθανότατα η τελευταία S η οποία θα αποσυρθεί και όπως όλα δείχνουν θα εξακολουθήσει για αρκετά χρόνια να πλέει στις ελληνικές θάλασσες, ακόμα και όταν ο Στόλος θα παραλάβει τις καινούργιες φρεγάτες Belharra.

Άλλωστε, σε σχέση με τις τουρκικές Perry, οι οποίες παραμένουν σε υπηρεσία, αποτελεί σαφώς ισχυρότερη Μονάδα, καθώς διαθέτει δύο πυροβόλα OTO Melara 76/62, δύο συστήματα εγγύς αυτοπροστασίας Phalanx, οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Harpoon και ακόμη οκτώ αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow.

Άλλωστε, η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» μαζί με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» ήταν οι S, οι οποίες το περασμένο καλοκαίρι εκτέλεσαν έπειτα από αρκετά χρόνια βολές πυραύλων Harpoon με απόλυτη επιτυχία.

https://www.onalert.gr/wp-content/uploads/2025/02/FREGATA-LIMNOS-11.mp4

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 1/25», η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» εκτέλεσε με απόλυτη ακρίβεια νυχτερινά πυρά με το πρυμναίο πυροβόλο στο Πεδίο Βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ» στο Μυρτώο Πέλαγος. Το πλήρωμα εκπαιδεύτηκε σε σενάριο αντιμετώπισης «εχθρικών» μαχητικών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Μονάδες Επιφανείας που συγκρότησαν ναυτική Ομάδα Κρούσης. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής από Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου αλλά και ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» έχει τη δυνατότητα συνεργασίας και με τα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου MH-60 Romeo και μάλιστα ένα από αυτά προσνηώθηκε αρκετές φορές στο ελικοδρόμιου του πλοίου.

Ο συνδυασμός έμπειρων Στελεχών αλλά και νέων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ  πάνω στη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Μαδεντζίδη και το άριστο οικογενειακό κλίμα πάνω στο πλοίο αποτελούν ίσως το ισχυρότερο «οπλικό σύστημα» της φρεγάτας.

Tags: ΑΣΚΗΣΗ ΑΣΤΡΑΠΗΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΛΗΜΝΟΣ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι [pics]

Μακρόν και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Στρατηγική Κοινή Δήλωση για την αναβάθμιση των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για την αυξανόμενη ρωσική απειλή

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Top News

Η Άννα Βίσση γιόρτασε τα γενέθλια της αδερφής της στο Nox και τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Μάστορα

Stranger Things: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του 2ου μέρους της 5ης σεζόν - Πλησιάζει το μεγάλο φινάλε

Φοινικούντα: Βίντεο ντοκουμέντο με το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έχει δίπλωμα οδήγησης με ισχύ στην Ελλάδα», λέει ο δικηγόρος του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert