Το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες συμφωνίες όπλων μεταξύ των δύο συμμαχικών εθνών. Τα ΗΑΕ διαθέτουν αρκετά οπλικά συστήματα που η Ελλάδα μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει, ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία της, αναφέρει στο Forbes ο δημοσιογράφος Paul Iddon.
Το αμυντικό σύμφωνο, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020, ήρθε εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Αμπού Ντάμπι έδειξε στο παρελθόν την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις συνεχιζόμενες θαλάσσιες διαμάχες με την Τουρκία, όταν έστειλε τέσσερα αεροσκάφη F-16 στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2020.
Οι συνθέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ (UAEAF) είναι παρόμοιες, παρατηρεί ο δημοσιογράφος του Forbes. Και οι δύο διαθέτουν τα αμερικανικής κατασκευής F-16, μαζί με μικρότερους αριθμούς γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000, αν και τα ΗΑΕ διαθέτουν πιο προηγμένες παραλλαγές. Το Αμπού Ντάμπι έχει 78 F-16E / F Block 61s, μια μοναδική παραλλαγή που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τα ΗΑΕ με το προσωνύμιο «Desert Falcon» που είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Διαθέτουν επίσης Mirage 2000-9s, ενώ η Ελλάδα διαθέτει Mirage 2000-5s.
Και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον σημαντικών αναβαθμίσεων και εξαγορών. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου F-16 και Mirage μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου F-16 σε περίπου 7 χρόνια, θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Forbes. Εν τω μεταξύ, τα Mirages των ΗΑΕ θα αναβαθμιστούν από τη Γαλλία.
Το πιο σημαντικό, οι δύο χώρες αγοράζουν νέα πολεμικά αεροπλάνα. Η Ελλάδα παρήγγειλε πρόσφατα 18 Rafales γενιάς 4+ από τη Γαλλία και αναζητά παρόμοιο αριθμό αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι εξαγορές -επισημαίνει ο Paul Iddon του Forbes- θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος μεταξύ της Αθήνας και της αντίπαλης της Άγκυρας.
Διαβάστε ακόμη Κοινή γραμμή Ελλάδας – ΗΑΕ: Καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας
Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η απόκτηση ενός τόσο μεγάλου στόλου αυτών των stealth μαχητικών θα έκανε αναμφίβολα την UAEAF μια ακόμη ισχυρότερη αεροπορική δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται στους ουρανούς πάνω από την περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής. Εάν και όταν το Αμπού Ντάμπι προμηθευτεί τελικά αυτά τα μαχητικά αεροπλάνα, μπορεί να αποφασίσει να πουλήσει μερικά από τα δικά του F-16 και Mirage 2000 στην Ελλάδα. Τα εξελιγμένα Desert Falcons ειδικότερα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τα άλλα F-16 της αναβαθμίζονται από την Lockheed Martin.
Η BlueMelange, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα της Turkish Defense News, είχε προηγουμένως αναφέρει ότι τα ΗΑΕ ενδέχεται επίσης να προσφέρουν στην Ελλάδα το Mirage 2000-9s μετά την απόκτηση των F-35.
Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ παράγει αρκετά εξελιγμένα οπλικά συστήματα του είδους που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει.
«Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέα συμβόλαια για τον εξοπλισμό των F-16C / D Block 50s και F-16V Block 72s, και ειδικά Mirage 2000-5 MK2s, με οπλικά συστήματα των ΗΑΕ πριν από την άφιξη των F-35 και των Rafales», ανέφεραν οι αναλυτές, πάντα όπως γράφει στο Fobes ο Paul Iddon.
Ανάμεσα στα συστήματα που θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα από τα ΗΑΕ είναι εκείνα για την πλοήγηση ακριβείας των βομβών Mark 81 και 82 που κατασκευάζει η Al Tariq, θυγατρική του Ομίλου EDGE που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ ή τα κιτ καθοδήγησης βομβών της Halcon, μιας άλλης θυγατρικής του Ομίλου EDGE. Επιπλέον, η Halcon -αναφέρει το Forbes- ανέπτυξε την οικογένεια οδηγών μικρο πυρομαχικών «Desert Sting» που μπορούν να εκτοξευτούν από drone.
Πηγή: Forbes / Paul Iddon