Η δημοσιοποίηση της εκτόξευσης ενός απόρρητου και μυστήριου πυραυλικού συστήματος από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει «αναταράξεις» στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στους ειδικούς στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες, ενώ μάλιστα οι ΗΠΑ «παραδέχτηκαν» ότι δεν διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογία, οι οποία φαίνεται να είναι ένα «FOBS».
Ωστόσο, φαίνεται πως «λύθηκε» το μυστήριο, καθώς Ανώτατος Αξιωματικός της αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης (U.S Space Force) έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την πρωτοποριακή δοκιμή όπλων που έκανε το Πεκίνο, λέγοντας πως επρόκειτο για ένα FOBS (Fractional Orbital Bombardment System). Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν πύραυλο που εκτοξεύεται, μέχρι να βρεθεί σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO – Low Earth Orbit) και στη συνέχεια εκτοξεύει ή απελευθερώνει την πολεμική κεφαλή μέσω ενός υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (hypersonic glide vehicle), το οποίο δεν μπορεί να αναχαιτιστεί εύκολα από τον εχθρό.
Τι λένε οι Αμερικανοί της U.S Space Force
Αυτό τόνισε ο Υποπτέραρχος Chance Saltzman, Υπαρχηγός της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ: «Νομίζω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι σημαντικές, ώστε να καταλαβαίνουμε ακριβώς για τι μιλάμε εδώ. Ακούω πράγματα μερικές φορές, όπως υπερηχητικοί ή υποτροχιακοί πύραυλοι. Δεν είναι τίποτα από τα δύο. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύστημα, γιατί μια κλασματική τροχιά γύρω από την Γη είναι διαφορετική από την υποτροχιακή πτήση. Στην πρώτη περίπτωση, [ο πύραυλος] μπορεί να παραμείνει σε τροχιά στο διάστημα για όσο το επιθυμεί ο χρήστης και στη συνέχεια φεύγει από την τροχιά του στο πλαίσιο της πτήσης του προς τον στόχο».
Επιπλέον, ο Αμερικανός αξιωματικός πρόσθεσε, ότι είναι μια «πολύ προηγμένη τεχνολογική ικανότητα» που η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ πρέπει γρήγορα να καταλάβει και να κατανοήσει, προκειμένου να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει και να την αποτρέψει. Η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε ένα FOBS που μετέφερε πυρηνικά όπλα από το 1969 έως το 1983. Το κινεζικό σύστημα είναι διαφορετικό, επειδή εκτόξευσε, με τη σειρά του, ένα εξαιρετικά ευέλικτο υπερηχητικό όχημα ολίσθησης.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε ότι το FOBS που είχε αναπτύξει δεν παραβίαζε τη Συνθήκη του Διαστήματος του 1967, επικαλούμενη το γεγονός ότι το διαστημόπλοιο που μετέφερε το ωφέλιμο φορτίο δεν πραγματοποιούσε ολόκληρη περιστροφή της Γης, προτού εξαπολύσει την πολεμική κεφαλή. Οι Αμερικανοί τότε, όπως και τώρα, συμφώνησαν με αυτήν την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, καθώς, για ευνόητους λόγους, εφαρμόστηκε και από τις δύο πλευρές στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Ποιος έχει το πλεονέκτημα στο διάστημα ;
Ωστόσο, εξήγησε ο Saltzman, ένα FOBS δεν είναι το ίδιο πράγμα με έναν βαλλιστικό πύραυλο, επειδή οι ICBM μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τα ραντάρ λόγω της προβλέψιμης τροχιάς που θα ακολουθήσουν μετά την εκτόξευσή τους. Αυτό δεν ισχύει για ένα FOBS, διότι είναι άγνωστο πότε και από που θα εξαπολύσει το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει.
Και στην περίπτωση των Κινέζων, ο συνδυασμός ενός FOBS με ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης, φέρνει τους Αμερικανούς σε ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη θέση, διότι το HGV είναι πιο ευέλικτο, πιο «απρόβλεπτο» και αντίστοιχα πιο δύσκολο να εντοπιστεί εγκαίρως και να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά.
Αυτό εξάλλου τόνισε και ο Αμερικανός Υποπτέραρχος: «Η δοκιμή που έκανε η Κίνα αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή, στο διάστημα, έχει το πλεονέκτημα όποιος μπορεί πραγματοποιήσει το πρώτο πλήγμα. Τώρα είναι δική μας δουλειά να βρούμε λύση στο πλεονέκτημα των Κινέζων και να το αντισταθμίσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να αμυνθούμε έναντι αυτής της ικανότητας και να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση μεταξύ επιθετικής και αμυντικής τεχνολογίας, για να δημιουργήσουμε σταθερότητα».
Με πληροφορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφίες αρχείου Reuters