FMF: Δάνειο ύψους 920 εκατ. δολαρίων των ΗΠΑ στη Ρουμανία για M1 Abrams, F-35 και πυραύλους

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε δάνειο, υπό την μορφή FMF (Foreign Military Fund) ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ρουμανία, για να βοηθήσει την συμμαχική εντός NATO χώρα, να προχωρήσει στην προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών αμερικανικής κατασκευής, όπως μεταξύ άλλων τεθωρακισμένα άρματα μάχης M1 Abrams, βλήματα Javelin και stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η Ρουμανία γίνεται η δεύτερη χώρα μετά την Πολωνία, η οποία γίνεται μέρος ενός διαφορετικού είδους προγράμματος FMF, αφού το Βουκουρέστι θα πρέπει πλέον να πληρώνει τους τόκους του δανείου στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πλήρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια ως εγγύηση.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε αρχικά σε δάνειο, υπό την μορφή FMF ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Σεπτέμβριο του 2023 και στην συνέχεια εγκρίθηκε δεύτερη δανειοδότηση ακόμη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούλιο.

Το δάνειο αυτό βοηθάει και εμμέσως «υποχρεώνει» την Ρουμανία να εκταμιεύσει τα χρήματα για να αποκτήσει αμερικανικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει από τις αρχές του 2023 επτά αιτήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που αφορούν:

Με πληροφορίες από: Breaking Defense