Fincantieri: Εξαγόρασε την UAS της Leonardo που κατασκευάζει τορπίλες, σόναρ και συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου

Μια πολύ σημαντική κίνηση πραγματοποιήθηκε από την ιταλική Fincantieri, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της Underwater Armaments Systems (UAS) που άνηκε μέχρι πρότινος στην Leonardo, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιχειρηματικές της προοπτικές ως μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας ναυτικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Fincantieri θα αποκτήσει τις τεχνολογίες που σχετίζονται τόσο με την παραγωγή τορπιλών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ελαφριές τορπίλες τύπου MU90, όσο και με την ανάπτυξη υποβρύχιων ακουστικών συστημάτων και σόναρ, που αποτελούν σημεία αναφοράς για τον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Η εξαγορά αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, ωστόσο στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 115 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την απόδοση και την ανάπτυξη της Underwater Armaments System το 2024, με την Fincantieri να τονίζει ότι «ο υποθαλάσσιος τομέας επρόκειτο να γίνει όλο και πιο σημαντικός για στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας που αφορούν κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές όπως για παράδειγμα αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια για τηλεπικοινωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι Underwater Armaments System της Leonardo ιδρύθηκε αρχικά ως Whitehead Alenia Sistemi Subacquei SpA και ειδικευόταν στην κατασκευή υποβρύχιων όπλων και ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως τορπίλες, συστήματα σόναρ και υποβρύχια αντίμετρα. Το 2016, η Whitehead Alenia συγχωνεύτηκε με την Leonardo και μετονομάστηκε Underwater Armaments System. Σύμφωνα με τον Leonardo, η UAS έχει μερίδιο μεγέθους 50% στο EuroTorp,  μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει επίσης την γαλλική Naval Group και την Thales και η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την κατασκευή της ελαφριάς τορπίλης MU90.

Με πληροφορίες από: Shephard Media / Φωτογραφία αρχείου