Η Κίνα έχει μπει «για τα καλά» στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα επιχειρούν και θα λειτουργούν σε συνεργασία με stealth μαχητικά στο πλαίσιο του δόγματος «loyal wingman», όπως φάνηκε εξάλλου και στην πρόσφατη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Zhuhai, με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου FH-97A.
Η τεράστια πρόοδος που έχει πετύχει η Κίνα τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων επόμενης γενιάς, ειδικά με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου J-20 και J-35, έχει τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον όχι μόνο των αναλυτών αλλά και των ΗΠΑ, που βλέπουν τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο loyal wingman ήταν από τα πιο σημαντικά εκθέματα της έκθεσης Zhuhai, παρουσιάζοντας τις δυνατότητές του με σημείο αναφοράς το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο του, που του προσφέρει την ικανότητα να εξοπλίζεται με έναν μεγάλο αριθμό πυρομαχικών για να εκτελεί πλήγματα κατά εναέριων, επίγειων και θαλάσσιων στόχων.
Τα χαρακτηριστικά του
Όπως αναφέρουν αναλυτές στους Financial Times, το νέο κινεζικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να συνοδεύει stealth μαχητικά αεροσκάφη, ενώ μπορεί να απογειωθεί και από αεροπλανοφόρα μέσω εκτόξευσης από καταπέλτη. Ακόμα, έχουν την δυνατότητα να επανδρωθούν από πιλότους, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο από την διοίκηση της επιχείρησης.
«Στο μέλλον, το FH-97A θα είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο Σι Λεσιόνγκ, στρατιωτικός αναλυτής από την Σαγκάη και έπειτα πρόσθεσε πως μελλοντικά ο πόλεμος θα αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ drones και τεχνολογιών για την αντιμετώπισή τους.
Ο ίδιος τόνισε ακόμα το γεγονός ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει και ήδη έχει πετάξει μερικά UAV σε ρόλο loyal wingman που σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου J-20. Σε ό,τι αφορά το FH-97A, αυτό αναπτύσσεται από την Aerospace Times Feihong Technology Corp και έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές μεγάλης διάρκειας σε επιχειρησιακό περιβάλλον υψηλής έντασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο UAV θα μπορεί να καθοδηγεί σμήνη μικρότερων drones, με τους χειριστές – πιλότους του FH-97A να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσουν σε συνεργασία με τους πιλότους των συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών που θα συνοδεύουν. Ο Κινέζος αναλυτής είπε χαρακτηριστικά ότι το FH-97A ανταποκρίνεται στις τέσσερις κύριες τάσεις στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, δηλαδή «είναι μη επανδρωμένο, μικρό σε μέγεθος, έχει έξυπνες λειτουργίες και stealth ιδιότητες».
Πηγή: Financial Times