FDI: To 2025 θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα στο Πολεμικό Ναυτικό – Σε ισχύ η πρόταση για 4η με κόστος 1 δισ. ευρώ

Εντός χρονιαδράμματος θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα FDI «Βelharra» με το όνομα «ΚΙΜΩΝ» στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.

Μιλώντας χθες στην ERTNews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Πιερ-Ερίκ Πομελέ δήλωσε ότι ο «ΚΙΜΩΝ» θα παραδοθεί στην Ελλάδα το 2025.

Μάλιστα, ο κ. Πομελέ επιβεβαίωσε ότι ισχύει η option για «κλειδωμένη τιμή» στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά το ότι η ρήτρα ουσιαστικά έληξε τον Ιούνιο.

«Επανεκτιμήσαμε βάσει των οικονομικών συνθηκών και του πληθωρισμού, τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Τώρα η οψιόν ισχύει. Γνωρίζουμε πως το Ελληνικό Ναυτικό και οι ελληνικές Αρχές αξιολογούν τις ανάγκες για το μέλλον», όπως δήλωσε.

Όπως έχει γράψει και το Onalert.gr, οι κορβέτες και 4η φρεγάτα Belharra επανέρχονται στο προσκήνιο για το μέλλον του ΠΝ, ειδικά μετά το «ναυάγιο» στην απόκτηση των αμερικανικών LCS.

«Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η FDI, το πρόγραμμα FDI Belharra, το πρόγραμμα φρεγάτας. Για παράδειγμα, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας κατασκεύασαν τα μεγάλα τμήματα του πλοίου. Κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα και μετά έφτασαν στο Λοριάν, να ενσωματωθούν», δήλωσε ο CEO της Naval Group.

Η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες

«Προσκαλούμε πολλές ελληνικές εταιρείες να μας βρουν για να σκεφτούμε ιδέες για το μέλλον, για τα μη επανδρωμένα συστήματα, νέους τρόπους υπολογισμού της πρόωσης, ακόμη και για πιο οικολογικά στρατιωτικά πλοία. Η Ευρώπη χρηματοδοτεί αυτά τα σχέδια. Πολλές ελληνικές εταιρείες εργάζονται μαζί μας. Προετοιμάζουμε το μέλλον. Ελληνικές εταιρείες δουλεύουν μαζί μας στην κατασκευή πλοίων, για το Ελληνικό Ναυτικό, για το δυναμικό, για την προετοιμασία του μέλλοντος. Θέλουμε κάτι νέο με αυτό το πρόγραμμα, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουμε και δουλεύουμε, με τις ελληνικές εταιρείες συγκριτικά με την εποχή πριν την υπογραφή της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Η πρώτη γαλλική φρεγάτα, η Amiral Ronarc’h, η πρώτη της μαζικής παραγωγής, θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες. Όπως δήλωσε ο κ.Πομελέ, ακολουθεί η ελληνική φρεγάτα, η οποία θα ωφεληθεί από τα συμπεράσματα των δοκιμών στη θάλασσα της γαλλικής. «Το πρόγραμμα γενικά είναι στην ώρα του», διαβεβαίωσε. Απόστολος Μαγγηριάδης: Τέλος, ξέρουμε πως τον Ιούνιο του 2023 η οψιόν για την τέταρτη φρεγάτα, σε “κλειδωμένη” τιμή για την Ελλάδα, που είχε εγκριθεί στο 1 δις, έληξε. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η τιμή σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει τη συζήτηση για την τέταρτη φρεγάτα;

Πηγή: Ertnews / Φωτογραφία αρχείου