FDI: Η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» με ενσωματωμένο τον ιστό PSIM στο ναυπηγείο της Λοριάν [vid]

Η δεύτερη υπερσύγχρονη φρεγάτα FDI του Πολεμικού μας Ναυτικού, η «ΝΕΑΡΧΟΣ», «δεσπόζει» στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, με ενσωματωμένο πλέον τον ολοκληρωμένο ιστό PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module).

Ο ιστός PSIM για την FDI «ΝΕΑΡΧΟΣ» συναρμολογήθηκε στις 28 Μαρτίου 2024 και τοποθετήθηκε στην ελληνική φρεγάτα στις 23 Οκτωβρίου 2024, περίπου ένα μήνα μετά την καθέλκυσή της.

Πρόκειται για την ανεξάρτητη μονάδα (module) PSIM (The Panoramic Sensors and Intelligence Module) που περιλαμβάνει τους αισθητήρες και τα κέντρα επιχειρήσεων.

To PSIM περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, όπως μεταξύ άλλων τα συστήματα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων (IFF), τα συστήματα πλοήγησης, τις κεραίες επικοινωνίας UHF, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σε αυτό ενσωματώνονται τα Sea Fire Radars, τέσσερα νέας γενιάς σταθερά πάνελ AESA (Active Electronically Scanned Array), πολλαπλών λειτουργιών και εξ ολοκλήρου ψηφιακών, τα οποία διαθέτουν εμβέλεια που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα «κλειδώνοντας» ουσιαστικά όλο σχεδόν το Αιγαίο. Επίσης, έχει και το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης, που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου όπλων, αισθητήρων αλλά και συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο κεντρικός ιστός PSIM έχει τοποθετηθεί αφού ήδη έχει δοκιμαστεί στον προβλήτα.

Υπενθυμίζετια ότι η δεύτερη ελληνική φρεγάτα FDI, όπως και η 3η και η 4η, θα εξοπλιστεί με τους στρατηγικούς πυραύλους κρούσης Scalp Naval.

Φωτογραφία αρχείου