Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσαν οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα: «Συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών FDI HN – Belharra», λέγοντας αρχικά ότι με την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία «NAVAL GROUP», μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί είκοσι τρία (23) συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες, ενώ έχει προγραμματιστεί το 1° τρίμηνο του 2023, η υπογραφή επιπλέον δέκα (10) συμβολαίων με ελληνικές εταιρείες.
Επιπλέον, όσον αφορά στην εταιρεία «MBDA», μέχρι σήμερα έχει συναφθεί ένα (1) συμβόλαιο με ελληνική εταιρεία, ενώ έχει προγραμματιστεί στις αρχές του 2023, η υπογραφή επιπλέον τριών (3) συμβολαίων με ελληνικές εταιρείες. Αναφορικά με την εμπλεκόμενη εταιρεία «THALES», μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί τέσσερα (4) συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των εμπλεκόμενων οίκων του εξωτερικού διάκειται θετικά ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αυτών με τους εγχώριους φορείς, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνεργασίες και μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ), στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FDI HN.
Ως εκ τούτου, αναμένονται ακόμα θετικότερα αποτελέσματα από τις αρχές του έτους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχετιζόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επισημαίνεται ότι δεν παρέχονται οικονομικά δεδομένα επί του ύψους των υπογεγραμμένων εμπορικών συμβάσεων/συμφωνιών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα των Rafale
Περαιτέρω, αναφορικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου RAFALE, κατά την περίοδο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια έξι (6) νέων μαχητικών ίδιου τύπου, η ΓΔΑΕΕ ζήτησε από τις κατασκευάστριες εταιρείες ενημέρωση για τους τομείς συνεργασίας με την ΕΑΒΙ, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού του προγράμματος, καθώς και για την εξέταση ενός προσδόκιμου σχεδίου συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα, και ειδικότερα της δυνατότητας ένταξης της ΕΑΒΙ στον ευρύτερο κύκλο των υποκατασκευαστών των συστημάτων τους, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία.
Ακολούθως, ως απάντηση στο αίτημα της ΓΔΑΕΕ, οι εταιρείες γνωστοποίησαν εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού και της συμμετοχής της ΕΑΒΙ, και δεσμεύτηκαν για την παροχή προγραμμάτων ύψους 30.000.000€, επ’ωφελεία της ΠΑ και χωρίς κόστος για αυτήν. Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις εταιρείες για την οριστικοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων.