Κατηγορηματικός ήταν ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς με την επωνυμία «Future Air Combat System – FCAS» σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ.
Συγκεκριμένα, ο Σεμπαστιάν Λεκορνού είπε χαρακτηριστικά ότι «το FCAS αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και η κατασκευή του μαχητικού θα ολοκληρωθεί». Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θέλησε να δώσει σαφή απάντηση, προκειμένου να στείλει ένα «μήνυμα ενότητας» και σταθερής βούλησης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης FCAS. Ειδικότερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, που είναι ο τρίτος εταίρος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είχαν σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις γύρω από τον φόρτο εργασίας και τις αρμοδιότητες που θα επιμερίζεται το κάθε συμβαλλόμενο μέρος στο πρόγραμμα.
Τελικά, υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2021 που προβλέπει επένδυση ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το αρχικό στάδιο έρευνας και σχεδιασμού όμως εκεί σταμάτησαν οι θετικές εξελίξεις. Και αυτό διότι η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation και η Airbus (που εκπροσωπεί την Γερμανία και την Ισπανία) δεν έχουν υπογράψει ακόμα τις συμβάσεις για την έναρξη των εργασιών, καθώς υπάρχει διαφωνία ως προς την ανάληψη των υπο-προγραμμάτων του FCAS.
Πού «κολλάει» το πρόγραμμα ;
Όπως δήλωσε πριν από μερικούς μήνες ο Γενικός Διευθυντής της Dassault, η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει διότι οι Γερμανοί δεν θέλουν την γαλλική εταιρεία να ηγείται της κατασκευής του μαχητικού αεροσκάφους. Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι η Airbus έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του «loyal wingman», δηλαδή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα επιχειρεί μαζί με το stealth μαχητικό, η ισπανική εταιρεία Indra έχει αναλάβει την ανάπτυξη προηγμένων αισθητήρων και η γαλλική Safran είναι υπεύθυνη για την κατασκευή ενός κινητήρα επόμενης γενιάς.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Άμυνας φαίνεται πως έχουν ως στόχο να δείξουν ότι τα παραπάνω προβλήματα θα ξεπεραστούν διότι όπως δήλωσε και ο ίδιος χαρακτηριστικά: «πρέπει να σκεφτούμε πως θα μοιάζει το μαχητικό αεροσκάφος του μέλλοντος, γιατί θα το χρειαστούμε».