FC-31: Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας πραγματοποιεί δοκιμές στο αεροπλανοφόρο Liaoning

Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) αναμένεται σύντομα να εντάξει σε υπηρεσία το Fujian, το τρίτο αεροπλανοφόρο του Στόλου, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται δοκιμές με έναν καινούργιο αεροσκάφους, που κατά πάσα πιθανότητα είναι το μαχητικό τύπου FC-31, γνωστό και ως J-35.

Ειδικότερα, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας αποκάλυψε ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε δοκιμές στο αεροπλανοφόρο Liaoning, το πρώτο πολεμικό πλοίο τέτοιας κλάσης που εντάχθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία με το PLAN, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το πρώτο FC-31 είναι πολύ κοντά στο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Το γεγονός ότι ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός αναφέρθηκε στις πτητικές δοκιμές του νέου «carrier – borne» μαχητικού αεροσκάφους αποτελεί επίσημη επιβεβαίωση του προγράμματος ανάπτυξης του FC-31, το οποίο θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε μεικτούς σχηματισμούς με μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-15 είτε με ράμπα από τα αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong είτε με ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη από το αεροπλανοφόρο Fujian.

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, το FC-31 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο, μεσαίου μεγέθους μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με εξαιρετικές δυνατότητες stealth, υψηλή ικανότητα ελιγμών και καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Έχει τις εναλλακτικές κωδικές ονομασίες J-31 και J-35. Επίσης, αναμένεται να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως εγγύς αεροπορική υποστήριξη, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, αλλά και καταστολή εχθρικών αντιαεροπορικών δυνάμεων.

Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει αναφορές και πληροφορίες ότι το FC-31 θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, ως «αντίβαρο» στις ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, με τα «σενάρια» να εμπλέκουν τόσο το Πακιστάν όσο και την Αίγυπτο, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς με την Κίνα και συνεργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Με πληροφορίες από: Global Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters