Fath-360: Ποιοι είναι οι πύραυλοι που έστειλε το Ιράν στη Ρωσία και απειλούν την Ευρώπη

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχει η Ευρώπη, μετά την μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 από το Ιράν προς τη Ρωσία.

Εδώ και καιρό υπήρχαν αναφορές για αυτήν την μεταφορά, ωστόσο σήμερα επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από επίσημα στελέχη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου το Reuters ανέφερε ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360, προσθέτοντας ότι αναμένουν την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι Fath-360

Το σύστημα Fath-360 εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές τα 120 km και φέρουν κεφαλή 150 kg. Ο πύραυλος είναι γνωστός και ως BM-120 και η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε το 2021.

Σύμφωνα με πηγές, ο πύραυλος αυτός έχει μήκος 5,1 μέτρα, διάμετρο 368 χλστ. και συνολικό βάρος 787 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 4 Mach.

Βασίζεται στον ιρανικό πύραυλο Fateh-110, ο οποίος είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερος και έχει μεγαλύτερο βεληνεκές. Είναι σχεδιασμένος για πλήγματα ακριβείας στη πρώτη γραμμή του πεδίου της μάχης, σε αντίθεση με τον Fateh-110 που προορίζεται για πλήγματα πολύ πίσω από τις γραμμές άμυνας του εχθρού.

Οι πύραυλοι Fath-360 είναι ανάλογοι με τους ρωσικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Tornado-S και τους αμερικανικούς GMLRS για τα συστήματα HIMARS, που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αν και δεν μπορούν να πετύχουν την ίδια ακρίβεια με τους HIMARS, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές.

Αν και η Ρωσία διαθέτει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, όπως τους Iskander-M, αυτοί είναι πολύ πιο κοστοβόροι από τους ιρανικούς πυραύλους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί συχνότερα.

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, προαναγγέλοντας κυρώσεις κατά του Ιράν και την επίσκεψή του στο Κίεβο, για να αποφασιστεί η «απάντηση» της Δύσης.