FA-50: Το Περού θέλει να αγοράσει έως και 24 μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει MiG-29 και Mirage 2000P

Η κυβέρνηση του Περού βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Korea Aerospace Industries για την αγορά 20 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου FA-50, με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση αλλά και τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, η οποία λειτουργεί επί του παρόντος με μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Mirage 2000P με 40 χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης του Περού, τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να υπογραφεί η σχετική επιστολή προθέσεων (LoI) με την επίσημη υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, αξίας περίπου 780 εκατομμυρίων δολαρίων, να αναμένεται στο τέλος του 2024.

Η Πολεμική Αεροπορία του Περού έχει ήδη ισχυρούς δεσμούς και επιτυχημένη συνεργασία με την νοτιοκορεάτικη εταιρεία KAI, αφού στο παρελθόν έχει αποκτήσει συνολικά 20 εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου KT-1, εκ των οποίων τα 16 συναρμολογήθηκαν στο Περού. Επιπρόσθετα, η KAI προσέφερε την δυνατότητα συμμετοχής περουβιανών εταιρειών στο πρόγραμμα ανάπτυξης, γεγονός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των FA-50.

Σημειώνεται πως το FA-50 είναι διθέσιο μονοκινητήριο μαχητικό που έχει βασιστεί στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-50 της κατασκευάστριας εταιρείας KAI. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν μέγιστο μικτό βάρος απογείωσης 12,3 τόνων, εκ των οποίων μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 4,5 τόνους και αρχικά κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της ROKAF (Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας).

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου FA-50 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9 Sidewinder,  πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-65 Maverick, βόμβες τύπου GBU-38/B, CBU- 105, βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk-82 και αλλά και βόμβες διασποράς. Τα μαχητικά τύπου FA-50 διαθέτουν επίσης πυροβόλο όπλο τύπου Gatling των 20 χιλιοστών και εκτοξευτή ρουκετών τύπου LAU-3/A των 2,5 ιντσών.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου