FA-50: Η Πολωνία παρέλαβε ακόμα δύο μαχητικά αεροσκάφη από τη Νότια Κορέα – Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων [pic]

Η Πολωνία παρέλαβε ακόμα δύο καινούρια νοτιοκορεατικά μαχητικά τύπου FA-50, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλαζάκ, ο οποίος δήλωσε σε σχετική ανάρτηση στο «Χ» ότι «με αποφασιστικότητα εκσυγχρονίζουμε τις πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αυξάνουμε την ασφάλεια του πολωνικού ουρανού»,

Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος τύπου FA-50 παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν παραδοθεί στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου. Τα υπόλοιπα 36 μαχητικά αεροσκάφη θα είναι στην διαμόρφωση FA-50PL που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πολωνικών αεροπορικών δυνάμεων. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2025 και θα διαρκέσουν από δύο έως τρία χρόνια. Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει τα νέα αεροσκάφη για να περιπολεί τα εναέρια σύνορα της χώρας και για να συμμετάσχει σε συμμαχικές αποστολές, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας.

Σημειώνεται πως το FA-50 είναι διθέσιο μονοκινητήριο μαχητικό που έχει βασιστεί στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-50 της κατασκευάστριας εταιρείας KAI. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν μέγιστο μικτό βάρος απογείωσης 12,3 τόνων, εκ των οποίων μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικό 4,5 τόνους και αρχικά κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της ROKAF (Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας).

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου FA-50 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9 Sidewinder,  πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-65 Maverick, βόμβες τύπου GBU-38/B, CBU- 105, βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk-82 και αλλά και βόμβες διασποράς. Τα μαχητικά τύπου FA-50 διαθέτουν επίσης πυροβόλο όπλο τύπου Gatling των 20 χιλιοστών και εκτοξευτή ρουκετών τύπου LAU-3/A των 2,5 ιντσών.