F35: Έτσι επιδιώκει η Ρουμανία να μπει στο πρόγραμμα μαχητικών 5ης γενιάς

Η Ρουμανία θα αγοράσει πέντε ακόμη αεροσκάφη F-16 από την Πορτογαλία και η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί φέτος, σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό Άμυνας Γκάμπριελ Λες. η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι αφού το Βουκουρέστι έχει άλλες βλέψεις μεγαλύτερες από τα F16.

H εφημερίδα Romania Insider ανέφερε στις 19 Απριλίου ότι η Ρουμανία είχε αγοράσει 12  F-16 από την Πορτογαλία το 2013 και θα αγοράσει πέντε ακόμη για να έχει μια πλήρη μοίρα 17 μαχητικών, ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τοπικό Ραδιόφωνο Europa Libera Ρουμανίας. Τα πέντε F-16 θα είναι μεταχειρισμένα αλλά και εκσυγχρονισμένα στην Πορτογαλία.

Σχολιάζοντας τα νέα ότι οι Η.Π.Α. σκέφτονται να πουλήσουν τους F-35 μαχητικά σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, ο Gabriel Les δήλωσε ότι προς το παρόν αυτό θα ήταν «λίγο υπερβολικό» για τη Ρουμανία.

Ο υπουργός Les είπε επίσης ότι «σε δύο-τρεις εβδομάδες» θα έκανε μια ανακοίνωση για την απεμπλοκή της διαδικασίας για την απόκτηση τεσσάρων κορβέτων για το Πολεμικό Ναυτικό. Η διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης για τη σύμβαση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τεσσάρων νέων κορβέτων αναβλήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους λόγω παρατυπιών.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μεταφορά, η Ρουμανία θα επιδιώξει να προσθέσει άλλα 36 F-16  από Αμερικανικές ή άλλα κράτη.

Μακροπρόθεσμα, η Ρουμανία ελπίζει να προμηθεύσει έναν μαχητικό πέμπτης γενιάς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν αντικαταστάτης των F-16. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να περάσει κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.

Πηγή: DefenceBlog