F135: Η Φινλανδία θα παράγει εγχώρια τους κινητήρες για τα stealth μαχητικά της F-35

Η φινλανδική εταιρεία Patria και η αμερικανική Pratt & Whitney (θυγατρική της RTX), υπέγραψαν συμφωνία που καλύπτει το συμβατικό πλαίσιο για έργα παραγωγής και υποστήριξης των κινητήρων F135 στη Φινλανδία.

Η συμφωνία καλύπτει τη συναρμολόγηση κινητήρων και εξαρτημάτων F135 μεταξύ 2025-2030, ενώ έπειτα θα καλύπτει και τις λειτουργίες συντήρησης, γενικής επισκευής και αναβάθμισης του κινητήρα, από το 2030.

Οι απαραίτητες γραμμές συναρμολόγησης και συντήρησης θα κατασκευαστούν στο Linnavuori, Nokia, στη Φινλανδία, δημιουργώντας 50 θέσεις εργασίας εντός της φινλανδικής εταιρείας.

«Αυτή η μοναδική συμφωνία μεταξύ της Patria και της Pratt & Whitney για τη δημιουργία δυνατοτήτων για τους κινητήρες F135 είναι άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα F-35 της Φινλανδίας και την Patria», δήλωσε ο Petri Hepola , επικεφαλής του προγράμματος των F-35 στην Patria.

«Οι βιομηχανικές ευκαιρίες που προσφέρονται στη Φινλανδία θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της φινλανδικής βιομηχανίας στη γνώση κινητήρων 5ης γενιάς. Επιπλέον, οι δυνατότητες που παρέχονται από αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού για την άμυνα της Φινλανδίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, ενώ θα επεκτείνουν επίσης το δίκτυο υποστήριξης του κινητήρα F135», είπε από την μεριά του ο Chris Johnson, Αντιπρόεδρος του Προγράμματος F135 στην Pratt & Whitney.

Διαβάστε επίσης: F-35: Πως μια ομάδα συντήρησης της USAF «έβγαλε άχρηστο» έναν κινητήρα F135 αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων

«Ανυπομονούμε να δούμε στο εγγύς μέλλον κινητήρες F135 που συναρμολογούνται από την Patria και να τροφοδοτούν φινλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Η Φινλανδία αποκτά την ικανότητα υποστήριξης των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας για τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο τρέχων στόλος της Φινλανδίας με 62 McDonnell Douglas F/A-18 Hornets θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2030 και θα αντικατασταθούν σταδιακά με 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin F-35A μεταξύ 2025 και 2030.