Η Βρετανία και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν μαζί στον σχεδιασμό και στην κατασκευή όχι μόνο ενός κινητήρα επόμενης γενιάς, που θα προορίζεται για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-X και Tempest, αλλά ακόμα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα επενδύσει αρχικά 30 εκατομμύρια λίρες στον προγραμματισμό, στον ψηφιακό σχεδιασμό και στις δυνατότητες πρωτοποριακής κατασκευής, πιθανώς για το νέο κινητήρα.
Οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών θα αναλάβουν το νέο αυτό κοινό αναπτυξιακό έργο και «θα πρωταγωνιστούν» οι ιαπωνικές Mitsubishi Heavy Industries (MHI) και IHI Corporation, μαζί με τις βρετανικές Rolls-Royce και BAE Systems, ενώ ακόμα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει διμερής συνεργασία για την δημιουργία ενός νέου πυραύλου αέρος – αέρος.
Τα δύο προγράμματα ανάπτυξης μαχητικών έκτης γενιάς
Είναι σαφές ότι οι κινήσεις αυτές στοχεύουν στα αναπτυξιακά προγράμματα stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς των δύο χωρών, δηλαδή του ιαπωνικού F-X και του βρετανικού Tempest. Από τη μια, το πρόγραμμα F-X βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την ιαπωνική αμυντική βιομηχανία και προορίζεται ως ο αντικαταστάτης του ιστορικού μαχητικού αεροσκάφους Mitsubishi F-2 περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Από την άλλη, το πρόγραμμα Tempest, του οποίου ηγείται η βρετανική BAE Systems, αφορά την ανάπτυξη ενός «πλέγματος συστημάτων», με κεντρικό στοιχείο ένα νέο stealth μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, που θα πλαισιώνεται από άλλα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, όπως drones. Επίσης, σε αυτό συμμετέχει και η ιταλική εταιρεία Leonardo, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία πυραύλων MBDA, ο βρετανικός κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce και η βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF), πολλές άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης η Σουηδία ως διεθνής εταίρος.
Επιπρόσθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία συμφώνησαν επίσης σε ένα «Μνημόνιο Συνεργασίας» που επιτρέπει στις δύο χώρες να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη κοινών τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί πριν από λίγες ώρες στο ενδεχόμενο συνεργασίας Λονδίνου και Τόκιο, λέγοντας πως ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός είχε συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής G7 τον περασμένο μήνα, ενώ στα τέλη Ιουνίου, στελέχη του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας ταξίδεψαν στη Βρετανία για το ζήτημα αυτό.
Πηγή: Uk Defense Journal