F/A-XX: Το αμερικανικό ΠΝ θέλει 9 δισ. δολάρια για το μαχητικό έκτης γενιάς σε βάθος πενταετίας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς τύπου F/A-XX στα επόμενα πέντε οικονομικά έτη, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος του 2024 που δεσμεύσει το U.S Navy για τα μαχητικά επόμενης γενιάς, υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν να έχουν κατασκευάσει ένα τουλάχιστον πρωτότυπο αεροσκάφος, ικανό για την διεξαγωγή πρώιμων δοκιμών, πριν το τέλος της δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία για αμυντικές δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών 6ης γενιάς τύπου F/A-XX από το οικονομικό έτος 2024 έως και το οικονομικό έτος 2028. Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στο OnAlert, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αιτήθηκε χρηματοδότηση σχεδόν 1,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα F/A-XX και σύμφωνα με τα νέα οικονομικά στοιχεία, προγραμματισμός για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει ως εξής:

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη νέα εποχή

Συνολικά, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να διαθέσει μόνο για το πρόγραμμα F/A-XX περισσότερα από 9,104 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημειώνεται, ότι την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει περίπου 11,849 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του οικονομικού έτους 2024 και του οικονομικού έτους 2028 για την προμήθεια 90 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35C.

Ιστορικά, τα προγράμματα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών έχουν τεράστια κόστη. Για παράδειγμα, το τελικό εκτιμώμενο συνολικό κόστος έρευνας και ανάπτυξης του F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ήταν σχεδόν 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές, προσαρμοσμένες με τον τον υφιστάμενο πληθωρισμό. Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ζητά περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης stealth αεροσκαφών έκτης γενιάς, γνωστό και ως «Next Generation Air Dominance – NGAD» για το οικονομικό έτος 2024.

Σε ό,τι αφορά το U.S Navy, έχει κάνει ήδη γνωστό ότι το F/A-XX αναμένεται να αντικαταστήσει τουλάχιστον ένα μέρος του στόλου αεροσκαφών τύπου F/A-18E/F Super Hornet και μεταξύ άλλων θα μπορεί να λειτουργεί να ελέγχει και να δίνει εντολές σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα αναπτύσσονται μαζί του στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Φωτογραφία αρχείου