F/A-XX: Στην «τελική ευθεία» το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την επιλογή σχεδίου του stealth μαχητικού 6ης γενιάς

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υλοποιεί σταθερά και με μεθοδικό τρόπο τον σχεδιασμό του για το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς τύπου F/A-XX, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία την δεκαετία του 2030.

Τα αεροσκάφη έκτης γενιάς θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά τύπου F/A-18 Super Hornet και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου EA-18G και θα έχει την ικανότητα να λειτουργεί παράλληλα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκτελώντας αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις υπό αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες.

Μάλιστα, το σενάριο εμπλοκής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων με την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι το βασικό αντικείμενο ανάλυσης των επιχειρησιακών σχεδίων των επιτελών στο U.S Navy και ως εκ τούτου το πρόγραμμα stealth μαχητικών τύπου F/A-XX έχει στρατηγική σημασία, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική και στοχευμένη προσέγγιση στην επιλογή της κατασκευάστριας εταιρείας και των σχεδίων που αυτές προσφέρουν.

Τα οικονομικά «εμπόδια»

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει να επιλέξει μεταξύ των εταιρειών Boeing, Lockheed Martin και Northrop Grumman. Ωστόσο, η απόφαση των Boeing και Lockheed Martin να συνεργαστούν για το πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών έκτης γενιάς τύπου NGAD για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να αφήνει την Northrop Grumman ως την μοναδική επιλογή.

Το U.S Navy έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει εγκαίρως το συμβόλαιο για την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης, προκειμένου να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή λειτουργία την δεκαετία του 2030. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά ζητήματα, καθώς τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ προτείνουν περικοπές της τάξης του 90% στον προϋπολογισμό για το F/A-XX στο οικονομικό έτος 2025.

Η σταδιακά μεγάλη μείωση των αμυντικών δαπανών για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα δείχνει τις σαφείς προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας και των Αμερικανών νομοθετών να διατεθούν πολύτιμοι πόροι σε άλλα προγράμματα που θεωρούνται «κορυφαίες προτεραιότητες» για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι αξιωματικοί του U.S Navy αντιδρούν θετικά, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει την πρόθεση και επιθυμία τους να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από: The War Zone