F/A-18: Κουβέιτ και Μαλαισία εξαρτώνται από τις ΗΠΑ για τις προμήθειες μαχητικών αεροσκαφών

Το Κουβέιτ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F/A-18 στην Μαλαισία, ωστόσο η συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί αν δεν εγκρίνουν οι ΗΠΑ την πώλησή τους.

Ο Υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας επισκέφτηκε πρόσφατα το Κουβέιτ και επιθεώρησε τα αεροσκάφη τύπου F/A-18 που επιθυμεί να αποκτήσει η χώρα του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «το πρόγραμμα προμήθειας πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κατασκευάστρια χώρα και στη συνέχεια η διαδικασία παράδοσης μπορεί να ολοκληρωθεί όταν το Κουβέιτ παραλάβει τα νέα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει».

Ειδικότερα, το Κουβέιτ θέλει να παραδώσει τα παλαιότερα μοντέλα F/A-18 C/D Hornet στην Μαλαισία και για να καλύψει το «κενό», το 2018 αποφάσισε να αναθέσει συμβόλαιο αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Boeing για την προμήθεια 28 νέων αεροσκαφών τύπου F/A-18 E/F Super Hornet. Ωστόσο, οι δύο χώρες περιμένουν τις ΗΠΑ να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά της, η Μαλαισία έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για να ενισχύσει τις διμερείς αμυντικές σχέσεις της με κράτη του Κόλπου, με στόχο να τις επισημοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ASEAN που θα διεξαχθεί στην Κουάλα Λουμπούρ το 2025. Επίσης, η Μαλαισία έχει επενδύσει σε διεθνείς συνεργασίες, ανακοινώνοντας εμπορικές συμφωνίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης «Defense Services Asia Exhibition & Conference».

Πηγή: Defense Post