Στο τελικό της στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία για την απόκτηση των μαηχτικών αεροσκαφών F/A-18 Hornet του Κουβέιτ, από την Βασιλική Αεροπορία της Μαλαισίας (RMAF).
Η Μαλαισία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αγοράσει περίπου 30 μεταχειρισμένα F/A-18 από το Κουβέιτ, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει να δώσουν την έγκρισή τους.
«Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, καθώς πλέον απαιτούνται μόνο έγγραφα και εγκρίσεις από το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας Adly Zahari, σύφωνα με το τοπικό μέσο Astro Awani.
Η Βασιλική Αεροπορία της Μαλαισίας (RMAF) διαθέτει επί του παρόντος οκτώ διθέσια F/A-18D Hornet, που αποκτήθηκαν το 1997 και έχουν αναβαθμιστεί.
Eπίσης, για να ενισχύσει τον στόλο της, υπέγραψε στις αρχές του 2023 συμφωνία για την αγορά 18 ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών FA-50 από τη Νότια Κορεά.
Το Κουβέιτ διαθέτει 39 F/A-18C/D Hornets, που παραδόθηκαν μεταξύ 1992 και 1993, ως μέρος του εκσυγχρονισμού της αεροπορίας του μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Η χώρα μεταβαίνει πλέον σε νεότερα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F/A-18E/F Super Hornet και των Eurofighter Typhoon, πουλώντας τον παλαιότερο στόλο των Hornet.
Η πώληση εξαρτάται από την έγκριση από τις ΗΠΑ, καθώς τα αεροσκάφη είναι αμερικανικής κατασκευής. Η Ουάσιγκτον καθυστέρησε να δώσει την έγκρισή της, καθώς εξέτασε τα μαχητικά του Κουβέιτ για το Σώμα Πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού, που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο μαχητικών.
Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου