F/A-18: Γυναίκα πιλότος του U.S Navy «έγραψε ιστορία» με την πρώτη κατάρριψη εναέριου στόχου

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «έγραψε ιστορία» κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα, διότι σημειώθηκε η πρώτη κατάρριψη εναέριου στόχου από γυναίκα πιλότο μαχητικού τύπου F/A-18 Super Hornet, όπως αποκάλυψε σχετική ανακοίνωση Τύπου.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο είχε αναπτυχθεί στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM για να υποστηρίξει αποστολές στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Prosperity Guardian» και «Inherent Resolve» απέναντι στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και αποτελούσε για εννέα μήνες το «σημείο αναφοράς» των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Η «αιχμή του δόρατος» του USS Eisenhower ήταν η 32η Μοίρα Μάχης (VFA-32) της αμερικανικής Αεροπορίας Ναυτικού, η οποία ανέλαβε την ευθύνη να εκτελεί αποστολές κατά των ανταρτών Χούθι σε περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη ενώ μάλιστα είχαν ηγετικό ρόλο σε δύο αμυντικές αποστολές όπου και αντιμετώπισαν εναέριες και χερσαίες απειλές, τις οποίες εξουδετέρωσαν με απόλυτη επιτυχία.

Μάλιστα, η πρώτη ιστορική επιτυχία σημειώθηκε όταν γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφος τύπου F/A-18E/F Super Hornet κατέρριψε εχθρική εναέρια απειλή, με το U.S Navy να μην αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. Στους εννέα μήνες επιχειρησιακής ανάπτυξης με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, οι «Ιπτάμενοι Ξιφομάχοι», όπως είναι το ψευδώνυμο της 32ης Μοίρας Μάχης, συμπλήρωσαν πάνω από 3.00 ώρες πτήσης και ολοκλήρωσαν σχεδόν 1.500 αποστολές μάχης.

Συνολικά, τα F/A-18 Super Hornet εκτόξευσαν πάνω από 20 πυραύλους αέρος – αέρος εναντίον UAV των Χούθι, που στόχευσαν πολιτικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 120 κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας για την προστασία της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Με πληροφορίες από: TWZ