F-35I: Έγραψαν ιστορία τα ισραηλινά stealth μαχητικά με «παγκόσμια πρώτη» εναέρια κατάρριψη εχθρικού στόχου [vids]

«Έγραψαν ιστορία» το ισραηλινά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35I «Adir», που σημαίνει «πανίσχυρος» στα ελληνικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, σημειώθηκε για πρώτη φορά «air-to-air kill», δηλαδή κατάρριψη εχθρικού εναέριου στόχου.

Ειδικότερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε στις 6 Μαρτίου του 2022 ότι stealth μαχητικά F-35I Adir έγιναν πέρσι τα πρώτα αεροσκάφη τύπου F-35 παγκοσμίως, που κατέρριψαν εχθρικό στόχο σε εναέρια εμπλοκή. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο και πιο συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 2021, όταν τα ισραηλινά F-35I αναχαίτισαν και κατέστρεψαν δύο ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία κατευθύνονταν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο, πριν περάσουν τα σύνορα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων: «Η δραστηριότητα των IDF  διεξήχθη μακριά από τα σύνορα [της χώρας0 και δεν απείλησε πολίτες ή εγκαταστάσεις. Πραγματοποιήθηκαν αναχαιτίσεις UAV σε συντονισμό με γειτονικές χώρες, αποτρέποντας έτσι την εισβολή τους στο Ισραήλ. Τα UAV παρακολουθούσαν τα συστήματα ελέγχου και εντοπισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους».

Παρόλο που δεν έγινε γνωστός ο τύπος πυραύλων που εκτόξευσαν τα ισραηλινά F-35I για να καταρρίψουν τα δύο ιρανικά μη επανδρωμένα οχήματα τύπου Shahed 197, εντούτοις μπορούμε να υποθέσουμε ότι επρόκειτο είτε για τον πύραυλο αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας AIM-9X είτε για τον αναβαθμισμένο πύραυλο αέρος – αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120 AMRAAM, αφού είναι οι μόνοι γνωστοί πύραυλοι, με τους οποίους εξοπλίζονται τα stealth μαχητικά.