Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «έγραψε ιστορία» καθώς για πρώτη φορά έστειλε stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35I Adir στην περίφημη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με την κωδική ονομασία «Red Flag» που διεξήχθη στη Νεβάδα από τις 12 έως τις 24 Μαρτίου 2023.
Οι ισραηλινές και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σημαντικές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, όπως η «Juniper Oak» που έλαβε χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες αλλά και μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, F-15, F-16 και F-18.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πριν από μερικούς μήνες οι Ισραηλινοί υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας τεσσάρων αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-46 με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των Ισραηλινών με τα F-35I Adir ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την διαλειτουργικότητα και την στρατιωτική συνεργασία τους και η «Red Flag» ήταν η πιο κατάλληλη ευκαιρία.
Τα σενάρια στη άσκηση «Red Flag»
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στην μεγάλη αεροπορική άσκηση συμμετείχαν περίπου 100 αεροσκάφη, με το Ισραήλ να αναπτύσσει επτά stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35I Adir, που αντιπροσωπεύουν το 25% του στόλου μαχητικών πέμπτης γενιάς, ενώ βάσει προγραμματισμού, το Ισραήλ αναμένεται να διαθέτει συνολικά 50 μαχητικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου μέχρι το 2024.
Οι αεροπορικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση εκτέλεσαν μια σειρά από σενάρια και αντικείμενα όπως προσομοίωση απέναντι σε εχθρικές δυνάμεις αεράμυνας με στατικούς και κινούμενους στόχους, προσβολή εχθρικών στόχων σε μεγάλη εμβέλεια, επίτευξη αεροπορικής υπεροχής στο πεδίο επιχειρήσεων, κοινές αεροπορικές επιδρομές, άμυνα περιοχής, αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών, ενώ τα μαχητικά τύπου F-35 συγκεκριμένα έλαβαν μέρος σε ασκήσεις καταστολής εχθρικών συστημάτων αεράμυνας (SEAD).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση «Red Flag» δεν εστιάζει σε αντιπάλους στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (CENTCOM), οι οποίοι συνορεύουν με το Ισραήλ, όπως για παράδειγμα η Συρία, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται αμυντικά συστήματα και εξοπλισμοί ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής, αλλά και αεροσκάφη των ΗΠΑ που διαθέτουν μεταξύ άλλων «ρωσικές» βαφές παραλλαγής για να προσομοιάζουν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.