F-35A: Το πρώτο stealth μαχητικό της Πολωνίας μπαίνει στη φάση τελικής συναρμολόγησης [pic]

Το πρώτο F-35A Lightning II για την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία μπαίνει στη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία.

Τα εμπρός και πίσω τμήματα της ατράκτου ενώθηκαν με το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους, μπαίνοντας στο στάδιο της τελικής συναρμολόγησης, όπου θα προστεθούν οι επιφάνειες ελέγχου, μαζί με τα τελικά συστήματα και την εγκατάσταση του κινητήρα.

Η Πολωνία θα λάβει 32 μαχητικά F-35 στην έκδοση Block 4 εξοπλισμένα με την πιο προηγμένη αναβάθμιση λογισμικού Technology Refresh 3 (TR-3), με το πρώτο αεροσκάφος να αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2024.

Μια σημαντική ανησυχία για τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού, ώστε η χώρα να μπορεί να ενσωματωθεί στις πιο πρόσφατες αμυντικές πλατφόρμες, εξοπλισμό και πόρους του ΝΑΤΟ.

Το F-35A CTOL θα αντικαταστήσει τα «γηρασμένα» αεροσκάφη της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως τα MiG-29 και τα F-16 που απέκτησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Πολωνία δαπάνησε 266 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα F-35A το 2023, το οποίο θα αυξηθεί σε 391 εκατομμύρια δολάρια έως το 2033.

Πηγή: Lockheed Martin / Φωτογραφία αρχείου