F-35A: Τα stealth μαχητικά της Ιαπωνίας προσγειώθηκαν στην Αυστραλία – Αναπτύσσονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό [pics]

Δύο stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιαπωνίας προσγειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αυστραλία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αναπτύσσονται στο εξωτερικό.

Τα δύο ιαπωνικά F-35 έφτασαν στη Βασιλική Αεροπορική Βάση Tindal στη βόρεια Αυστραλία το περασμένο Σάββατο, μαζί με 55 άτομα προσωπικό, σύμφωνα με το αυστραλιανό Υπουργείο Άμυνας.

Το πρώτο ταξίδι των F-35A των Αεροπορικών Δυνάμεων Άμυνας της Ιαπωνίας (JASDF) έρχεται καθώς τα δύο έθνη επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς ασφαλείας, εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής δυναμικότητας της Κίνας στην περιοχή.

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης με την Ιαπωνία, η οποία αφορά τη μεταφορά όπλων κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων και επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών και στα δύο έθνη. Αυτή η συμφωνία είναι παρόμοια με την συμφωνία για την ασφάλεια, με τις ΗΠΑ. Οι ασκήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Η Αυστραλία θα ανταποδώσει την επίσκεψη της ιαπωνικής πλευράς τον Σεπτέμβριο, όταν έξι αεροσκάφη F-35A θα αναπτυχθούν στην Ιαπωνία για την κοινή αεροπορική άσκηση Bushido Guardian 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense