F-35: Ξεκινούν σύντομα οι συζητήσεις Τουρκίας – ΗΠΑ για τα stealth μαχητικά

Η Τουρκία θα ξεκινήσει συνομιλίες για τα μαχητικά F-35 με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το ζήτημα των μαχητικών πέμπτης γενιάς, είπε ο Ακάρ στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Η αγορά από την Τουρκία μιας πρώτης παρτίδας ρωσικών πυραύλων S-400 το 2019 ώθησε το Πεντάγωνο να την αναστείλει από το πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. «Εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, το NATO θα είναι ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του NATO», είπε ο Ακάρ.

Τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες επίλυσης διαφορών μετά την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35. Ανώτεροι αμυντικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Άγκυρα για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Πεντάγωνο του οφείλει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς F-35. Τον Σεπτέμβριο, είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε προτείνει την πώληση F-16 στην Τουρκία για να αντισταθμίσει την επένδυσή της.

Τι θα απογίνουν τα έξι F-35 που παράγονται για την Τουρκία και «περιμένουν» σε υπόστεγο βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, πρόσθεσε ο Ακάρ. «Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται τόσο για τα F-16 όσο και για τα F-35», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: Ahval