F-35: Ξεκίνησε το πρόγραμμα «SIAW» για τον πύραυλο αέρος-εδάφους νέας γενιάς

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια το στρατηγικό δόγμα «Pivot to Asia» και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να μείνει «αδιάφορη» απέναντι στις προκλήσεις της Κίνας και της PLAAF, γι’αυτό και έδωσε το «πράσινο φως» σε πρόγραμμα κατασκευής ενός νέου πυραύλου αέρος – εδάφους μικρής εμβέλειας που θα χρησιμοποιείται από τα F-35.

Όπως αναφέρει το Defense News, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε συμβάσεις των δύο εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος στις εταιρείες Lockheed Martin, Northrop Grumman και L3Harris Technologies για την πρώτη φάση του εξοπλιστικού προγράμματος «Stand in Attack Weapon – SIAW» που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός βλήματος που θα είναι ικανό να καταστρέφει τις εχθρικές αεροπορικές δυνάμεις.

Οι «στόχοι» του νέου πυραύλου

Σύμφωνα με την USAF, ο πύραυλος νέας γενιάς θα επιτρέπει στα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς να πραγματοποιούν επιτυχημένα αεροπορικά πλήγματα κατά εχθρικών στόχων που δημιουργούν επιχειρησιακά περιβάλλοντα τύπου «anti-access / area-denial», γνωστά και ως «A2/AD», όπου δηλαδή στόχος είναι η άρνηση πρόσβασης και η άρνηση κατάληψης της περιοχής από τον αντίπαλο. Αυτές οι επιχειρησιακές συνθήκες δημιουργούνται από ολοκληρωμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων ή βλημάτων cruise, παρεμβολείς (jammers) δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης ή και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτοί θα είναι και οι στόχοι του προηγμένου αμερικανικού πυραύλου.

Ο χαρακτηρισμός «stand-in» στο νέο αυτό πύραυλο σημαίνει ότι αυτός θα εκτοξεύεται εντός της εμβέλειας των εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας και είναι ακριβώς το αντίθετο από τους πυραύλους «stand-off» που εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις και με ασφάλεια από εχθρική αναχαίτιση. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι το F-35 θα πρέπει να διεισδύσει εντός εχθρικού εναέριου χώρου και να χτυπήσει από μικρή απόσταση το στόχο, γεγονός όμως που αυξάνει και την πιθανότητα επιτυχημένου πλήγματος.

Τα F-35 και η Κίνα

Το «SIAW» θα ενσωματώνεται στην εσωτερική θύρα οπλικών συστημάτων του μαχητικού και όχι στα εξωτερικά hardpoints, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά του F-35 κατά την διάρκεια της αποστολής, ενώ ακόμα θα αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε να προλάβει την αναχαίτισή του από εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην ανάπτυξη ενός πυραύλου που θα μπορούσε να πλήξει στόχους, όπως η αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της αλλαγής στο «δόγμα» της USAF, η οποία μεταστρέφει το ενδιαφέρον της από τα θέατρα επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής στον Ειρηνικό και στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσαρμόζοντας παράλληλα τις τακτικές και πρακτικές που θα εφαρμόζει.

Καταληκτικά, οι τρεις εταιρείες καλούνται στην πρώτη φάση του αναπτυξιακού προγράμματος «SIAW» να εργαστούν στο κομμάτι της ψηφιακής μηχανικής και του σχεδιασμού. Μάλιστα, η Lockheed ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ένα πλήρως ψηφιακό πρόγραμμα ανάπτυξης και προμήθειας οπλικών συστημάτων.