Μπορεί ο Πρόεδρος Τραμπ να έχασε τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε την κυβέρνηση του να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες αναφορικά με ένα «χρυσό deal» μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενημέρωσε το Κογκρέσο πως η τρομερή συμφωνία αξίας περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ, έχει πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Τραμπ, μια εξέλιξη που σίγουρα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες ισχύος στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαβίβασε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-35 και οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Αυτή η επίσημη ειδοποίηση ακολουθεί την ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, την οποία σύναψαν οι δύο χώρες τον Σεπτέμβριο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αναγνώρισης της εμβάθυνσης των σχέσεών μας και της ανάγκης των ΗΑΕ για προηγμένες αμυντικές δυνατότητες για να αποτρέψουν και να αμυνθούν ενάντια σε αυξημένες απειλές από το Ιράν», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Το πακέτο των 23,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει έως και 50 αεροσκάφη F-35 Lighting II, έως και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B και ένα πακέτο πυρομαχικών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων – των οποίων τα μέλη έχουν επικρίνει τον ρόλο των ΗΑΕ στους θανάτους αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης – εξετάζουν μεγάλα πακέτα πωλήσεων όπλων προτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποστείλει την επίσημη ειδοποίησή του στο Κογκρέσο.
Οποιαδήποτε συμφωνία κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή πρέπει να ικανοποιεί συμφωνία δεκαετιών με το Ισραήλ ότι ο εξοπλισμός που κατασκευάζεται από τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βλάπτει την «ποιοτική στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ, που εγγυάται ότι τα αμερικανικά όπλα που πωλούνται στο Ισραήλ είναι «ανώτερης ικανότητας» από εκείνα που πωλούνται στις γειτονικές του χώρες.
Με πληροφορίες από: TimesofIsrael και ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters