F-35, Viper και Rafale: Ο μοναδικός συνδυασμός που κάνει την Πολεμική Αεροπορία απόλυτα κυρίαρχη στο Αιγαίο

Με την απόκτηση των stealth μαχητικών 5ης γενιάς η Πολεμική Αεροπορία θα είναι η πρώτη παγκοσμίως η οποία θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της τον συνδυασμό F-35, F-16 Viper και Rafale. To πιο σύγχρονο δοκιμασμένο επιχειρησιακά μαχητικό στον κόσμο, το πιο επιτυχημένο και αποτελεσματικό μαχητικό της Δύσης τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και το αεροσκάφος που δικαίως χαρακτηρίζεται ως «game changer» και έχει εκτινάξει τα τελευταία χρόνια τις πωλήσεις του από την Ευρώπη έως την Ασία και την Αφρική.

Όταν το 2030 προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα τα πρώτα ελληνικά F-35, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στη «φαρέτρα» της τουλάχιστον 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper στα οποία πιθανότατα θα έχουν προστεθεί ακόμη 38, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση η αναβάθμιση και των F-16 block 50.

Επιπλέον τα «μπλε» φτερά θα έχουν στο οπλοστάσιο τους τουλάχιστον 24 γαλλικά μαχητικά Rafale ενώ όλα δείχνουν ότι έως τότε ο αριθμός των «δελταπτέρυγων» θα έχει αυξηθεί με την πώληση των Mirage 2000-5 τα οποία θα αντικατασταθούν από «ριπές».

Το 2030 τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετούν τα Rafale για οκτώ χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για τη γνώση των δυνατοτήτων του μαχητικού και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. ενώ σχεδόν αντίστοιχο χρόνο εμπειρίας θα έχουν και στα αναβαθμισμένα Viper.

Ήδη η πρώτη εικόνα που διαθέτει το Αεροπορικό Επιτελείο είναι ότι ο συνδυασμός Rafale και Viper δείχνει ιδανικός για κάθε είδους συντονισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και των δύο τύπων μαχητικών. Ειδικά όταν τα Viper αρχίσουν να χρησιμοποιούν μια σειρά από καινούργια όπλα όπως οι Ισραηλινοί Rampage και τα αμερικανικά stand off όπλα τα οποία πρόκειται να αποκτηθούν. Μαχητικά με πολύ υψηλές δικτυοκεντρικές δυνατότητες, ραντάρ AESA τελευταίας τεχνολογίας και αιχμή του δόρατος στις air to air αποστολές τους φονικούς Meteor που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους τα Rafale.

Όταν τα πρώτα F-35 θα προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα θα βρουν ήδη μια Πολεμική Αεροπορία εκπαιδευμένη στα δύο πανίσχυρα μαχητικά. Και θα διαθέτει όλο το χρόνο να εκπαιδευτεί στα 5ης γενιάς μαχητικά και να τα ενσωματώσει σταδιακά στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Κυρίως σαν ιπτάμενες πλατφόρμες συλλογής, επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων αλλά και ως αεροσκάφη κρούσης τα οποία θα μπορούν να διεισδύσουν αόρατα και ανενόχλητα βαθιά πάνω από το εχθρικό έδαφος. Οι συνδυασμοί μαχητικών τους οποίους θα μπορούν να σχεδιάσουν οι Επιτελείς της HAF εκτινάσσονται με την απόκτηση των F-35 και θα αποτελούν ένα τεράστιο «πονοκέφαλο» στην τουρκική αεροπορία ακόμα και εάν θα διαθέτει αριθμητική υπεροχή.

Την ίδια ώρα οι γείτονες θα εκπαιδεύονται ακόμα στα Viper καθώς αναμένεται να παραλάβουν τα πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά μετά το 2027, ενώ ακόμα και εάν προχωρήσουν στην απόκτηση και άλλου τύπου μαχητικού όπως το Eurofighter και πάλι θα βρίσκονται επίπεδα πίσω σε σχέση με την Πολεμική μας Αεροπορία. Ήδη η HAF θα γνωρίζει άριστα τα Viper και τους τρόπους αντιμετώπισής τους και θα διαθέτει απέναντι τους επιπλέον τόσο τα Rafale όσο και τα F-35.