F-35: Το κρυφό όπλο των ΗΠΑ σε ένα πόλεμο με το Ιράν είναι το… Ισραήλ

Τα ιρανικά στρατεύματα δεν είναι ασφαλή όσο τα ισραηλινά F-35 κυριαρχούν στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν καλά.

Οι μάχες ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Συρία ίσως μεταβούν πιο ανατολικά, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αντιδράσουν στις απειλές της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ προμηθεύουν εδώ και καιρό το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αξιοποιήσουν αυτή τους την επένδυση.

Η προμήθεια των F-35 από το Ισραήλ αποτελεί μια ακόμη εφαρμογή στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας που επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον. Με την απόκτηση του η IAF απέκτησε αναβαθμισμένες επιθετικές ικανότητες τόσο λόγο της ικανότητας Stealth όσο και της διαλειτουργικότητας που προσφέρει με άλλα αεροσκάφη και συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα δύο F-35I έφτασαν στο Ισραήλ το Δεκέμβριο του 2016 και μετά από 12 μήνες κηρύχτηκε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα που συνοδεύτηκε με την εκτέλεση της πρώτης επιχειρησιακής αποστολής κρούσης μέσα σε συριακό έδαφος. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε επιχειρησιακά το F-35.

Συνολικά το Ισραήλ έχει παραγγείλει 50 μαχητικά F-35I από τις ΗΠΑ που θα παραδοθούν μέχρι το 2024. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα ισραηλινά F-35 είναι τα μοναδικά που έχει επιτραπεί να υποστούν εκτεταμένες τροποποιήσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους βάσει ειδικής συμφωνίας ενώ το κόστος ανά μονάδα αγγίζει τα $100 εκ. Το υψηλό κόστος είναι ένας παράγοντας που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στο Ισραήλ αλλά όπως φαίνεται οι επιχειρησιακές ικανότητες που προσφέρουν τα Adir φαίνεται ότι δικαιολογούν – τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια της ισραηλινής ηγεσίας – το κόστος που καταβάλλεται για την απόκτηση τους.